Когато слепци прогледнат или сакати проходят е чудо. Но не винаги. В Долни Дъбник има двама братя, които според лекарите от ТЕЛК са слепи. В експертните решения, в графа работоспособност, е посочено: 100% потребност от чужда помощ. Двамата обаче сядат зад волана на скъпи лимузини и фучат по улиците с 200 км/час, показва разследване на trafficnews.bg.

Правят го отдавна и не смятат да спират. Абсурдът е още по-голям, защото Горан Станев и Станьо Маринов имат влезли в сила актове за шофиране без книжки, които с тяхната диагноза нямат шанс да изкарат. Горан дори има и присъда за същото прегрешение.

Запис показва как двамата спокойно карат автомобили. Свидетелски показания на местни хора също потвърдиха невероятната история със „слепите“ шофьори. 

На Горан и Станьо явно изобщо не им е необходима 100% чужда помощ, защото се справят чудесно без асистенти.

 

Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София. Според него  Горан Станев наистина има проблеми със зрението, като магистратите се позовават на медицински експертизи на вещи лица.

Станьо Маринов по документи през 2001 г. има 77% загубена трудоспособност, която пет години по-късно вече е 100 на сто. 

Личният им лекар обаче смята, че братята изобщо не са инвалиди, а страдат само от хипертония и лека форма на диабет. Те често са му искали направления за специалисти по очни болести, но никога не са му показвали резултатите от изследванията.

Най-често младежите са ходили в клиники във Варна, където са получавали желаните епикризи.

„Виждат си, май ги мъчи само кокоша слепота, ама тя е по наследство, не са съвсем в ред, защото в рода им са се женили за лели и племенници”, коментират местните хора от Долни Дъбник.

Доскоро в социалните мрежи братята се хвалеха с луксозни автомобили за стотици хиляди левове. Лишен от излишна скромност Горан дори публикува клипове, от които се вижда как шофира с далеч над разрешената скорост. 

Като по-разумен Станьо отрича някога да е управлявал автомобил, както и че може да живее без чужда помощ. Видеозаписи обаче доказват обратното.

Двамата братя никога не са работили и нямат никакви доходи, освен получаваните от 2001 г. инвалидни пенсии, но живеят като баровци. Двете им къщи в Долни Дъбник са като палати спрямо съседните домове.   

За Горан Станев и Станьо Маринов важи с пълна сила поговорката, че крушата не пада далеч от дървото. Влечението към сладък живот, без усилия, им е заложен по рождение. Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. Братята са подсъдими заедно със своите родители -Иванка и Иван Маринов, както и сестра им Елисавета Маринова. 

Обвинителният акт срещу ромската фамилия от град Долни Дъбник е внесен в Окръжния съд в Плевен от прокуратурата още през август 2015 г. Според държавното обвинение през периода 2009 г. – декември 2013 г. Маринови са получили, използвали и прикрили произхода на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от майката Иванка чрез измама. Тя е прочута врачка, която дори летяла в чужбина за специални клиенти.

Нейни жертви за последно са станали три палестински гражданки от град Рамала. Според обвинението палестинките са ужилени с огромна сума в долари, а част от хонорара е под формата на златни накити. 

Иначе общият брой на измамите, осъществени от Иванка, са цели 212. Сред любимите й трикове е да убеждава своите жертви, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки.

Петимата от семейство Маринови са осъдени на общо 41 години затвор на две инстанции. Предстои ВКС да гледа делото и да реши остават ли в сила присъдите им. Едната от тях вече е факт и майката Иванка е в Сливенския затвор, където трябва да лежи 8 години. 

Преди месеци държавата, в лицето на Комисията за противодействието на корупцията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, отне три от луксозните возила на семейството.  

Конфискуваните две кила златни накити на ромския клан от Долни Дъбник пък може да се видят в календара на комисията „Антикорупция”, както по-накратко наричат КПКОНПИ.  Става въпрос за златни пендари, монети, гривни, синджири, пръстени и обеци за близо 250 000 лева.

Братята също са на мушката на комисията. На Горан вече са отнети луксозни коли за 140 000 лева, а  все още не е приключило делото срещу Станьо, който може да се прости с имущество за 2 847 297 лева.

Компетентните органи са сезирани за шофьорите слепци. По случая започна разследване на отдел „Икономическа полиция” към ГДНП и Специализираната прокуратура.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!