Кървавата семейна драма, която се разигра в сряда вечер в родопското село Осиково не е първият случай, в който най-близките стават жертва на необуздана агресия. Черната статистика на убитите деца у нас за съжаление е вече дълга. Dnes.bg припомни част от случаите:
26 юни 1992 г. – убито е 8-месечно момче. Доказано: майка му Галя Начева от Червен бряг го удушила и напъхала в тоалетната на двора. Осъдена е на 20 години затвор при строг режим.

2 юни 2003 г. – убит е 2-годишният Иван. Доказано: 35-годишната му майка Надежда Атанасова го убила по особено жесток начин. В обвинението срещу Атанасова се твърди, че тя е удавила Иван в пералня, като го е държала за краката и го е потапяла в машината.

5 март 2005 г. – убити са 25-годишна жена и едногодишният й син в Луковит. Доказано: 47-годишният Марин Димитров е убил с брадва дъщеря си Десислава и внука си Атанас. Димитров успял да избяга от къщата, където извършил престъплението, и отишъл в една от автомивките в града. Работник видял окървавения мъж и сигнализирал в РПУ. Полицаи задържали Марин Димитров, докато се миел.

5 ноември 2006 г. – три деца – Милен Д. (5 г.), Димитрина Д. (4 г.) и Галя Д. (2 г.), загиват при пожар в с. Буковец. Доказано: майка им Елка Димитрова ги заключила сами в стая с горяща печка и излязла за повече от час. Срещу родителите на загиналите е образувано дознание по член 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство.

14 ноември 2006 г. – по особено жесток начин е убито новородено момченце. Доказано: 45-годишната Лидия Василева от Нови пазар родила в дома си детето от извънбрачна връзка и го убила по особено жесток начин в банята на жилището. Тя е осъдена на 13 години затвор.

23 декември 2008 г. – разкрито е убийството на четиригодишната Михаела Баракова от Плевен. Доказано: извършител на тежкото престъпление е баба й Маргарита Баракова, 54-годишна. Тя е убила детето в момент на афект след употреба на алкохол и медикаменти. Смъртта е настъпила вследствие на удари в главата, след което убийцата е инсценирала изнасилване и е изхвърлила трупа в контейнер. Направила е пълни самопризнания.
/БЛИЦ