Да допуснат до финалната фаза песента на издирвания от Интерпол участник Илия Тепев от Македония все пак решиха организаторите на конкурса “Бургас и морето”. От вчера изпълнителят е в неизвестност и по непотвърдени данни е напуснал България, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
„Илия Тепев официално е отстранен от конкурсната програма и заявяваме готовност за пълно съдействие на властите за окончателното разрешение на създалата се ситуация”, обявиха в становище до медиите организаторите на “Бургас и морето”. След гласуване на подборната комисия, която подчертава, че “организаторите са се съобразявали само и единствено с качествата на продукцията, а не с миналото на нейните създатели” обаче песента “Носете ме, времена” е допусната до финала.
В четвъртък привечер в пресцентъра на Община Бургас, е получено по електронната поща писмо от македонската телевизия "Телма". В писмото пише, че журналистите са попаднали случайно на снимка и информация за Илия Тепев от сайта на "Бургас и морето" и питат дали бургаските им колеги знаят, че Тепев е осъден преди 30 дни и се издирва от Интерпол в няколко държави за злоупотреба със служебно положение и правомощия.

От пресцентъра помислили, че си правят майтап с тях, но за всеки случай уведомили кмета Димитър Николов, а той - полицията.
Информацията за участието на Тепев в бургаския конкурс е публикувана вчера в два македонски вестника. Според вестник "Вечер" Илия Тепев е бивш собственик на верига магазини "Тедико" и е бил директор на фирма "Велеспром" и на автотранспортното предприятие "Транс Велес".
Полицията и Основната прокуратура са повдигнали обвинение срещу него. От декември миналата година той е обявен за международно издирване за това, че е ощетил "Транс Велес" с над 750 000 евро.
"Интерпол го издирва, а той свободно живее в съседна България и се пробва като естраден певец", посочва "Вечер".
Тепев е един от петнайсетте участници в бургаския песенен фестивал, който се провежда днес и утре. Той трябва да изпълни на македонски песента "Носете ме времена" по текст на Калиопи, музика Дарко Димитров.
От Летния театър съобщиха, че Тепев е кандидатствал за конкурса с песен на диск, а в документите, които е подал за участие в конкурса, посочил, че е българин с двойно гражданство – македонско и българско и живее в Бургас. Българското гражданство е било задължително условие за участие в "Бургас и морето", докато песента на македонски език не е била против регламента. За адрес е дал пощенска кутия “до поискване” в Старата поща.
Той не е настанен в хотел, както останалите участници в конкурса, понеже имал апартамент в Бургас. Запазил е само две стаи за авторите на текста и музиката в хотел "Аква”.
Тепев е бил на репетицията в Летния театър в четвъртък и когато не се появил до 15.00 часа в петък, организаторите се обадили, за да го поканят за генералната репетиция, тъй като до момента не били разбрали, че е издирван. Съпругата му Ани Тепева, която е българка, казала на организаторите на песенния конкурс "Бургас и морето", че съпругът й е напуснал страната, тъй като е разбрал, че е дисквалифициран. Тя заявила, че той вече не отговаря на телефона си, тъй като тази сутрин е заминал за Италия.
От непотвърдени източници стана ясно, че на мобилния телефон, който Тепев дал за връзка, късно снощи отговарял вече друг глас, който пък съобщавал, че не желае Илия Тепев да бъде търсен на този номер и че е тръгнал към Швейцария. Издирването на изчезналия македонец продължава, но неговата песен ще се състезава за голямата награда на “Бургас и морето”. /БЛИЦ