Тошко Тодорв-Машора от карловското село Столетово, отново е бил арестуван, научи БЛИЦ от дъщеря му Стефани и адвоката му Гънчо Гънчев. 64-годишният Тодоров отишъл на море със съпругата си Диана и 6-годишното си внуче.

Той бил спрян за проверка на случаен принцип от „Гранична полиция“. Бил арестуван, защото в системата не била свалена европейската му заповед за арест. Машора е отведен в най-близкото РПУ в Китен.

Адвокатът му веднага се е свързал с полицията, където обяснил, че има решение на Пловдивския окръжен съд с отказ за екстрадиция по европейска заповед за арест в Гърция. Ченгетата, обаче, казали, че днес е събота и няма как да проверят.

Така че мъжът, който отишъл на почивка, трябвало да изкара до понеделник или вторник в ареста. Адвокатът, който в момента също се прибира от море, се е ангажирал да изпрати по мейл заповедта на Пловдивския съд, за да бъде освободен клиентът му.

БЛИЦ TV: Пред съда в Пловдив ври и кипи заради обвинения в трафик на хора в Гърция Машора

По-късно през деня ще стане ясно дали мъжът ще бъде освободен днес или ще остане още два дни да кара морската си почивка в ареста.

Междувременно съпругата му Диана и 6-годишното им внуче са на пътя, където ги е спряла „Гранична полиция“. Чакат приятели от Лозенец да ги приберат.

БЛИЦ пропомня, че проблемът на Машора имаше национален отзувк преди повече от година. Преди 3-4 години Машора е продавал единия от кемперите си, който е бил купен от плевенчанин. Мъжът платил возилото на Тодоров и си заминал, а месеци по-късно бусът бил заловен в Гърция да прекарва незаконно мигранти.

Трафикантът избягал, а по случая бил обвинен Тошко Тодоров-Машора, защото малкият и големият талон на кемпера били в жабката. Тогава Машора беше обвинен в превоза на 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш. Гръцкият съд поиска с европейска заповед за арест екстрадиция, както това се случва с много наши сънародници.

Там делото предстои да се гледа чак през 2023 г. Машора и адвокатът му представяха безспорни доказателства, че във въпросния период от време мъжът не е напускал пределите на България и е бил на работа. Освен това Машора разполага с документите за продажбата на кемпера. Въпреки това гръцките власти изключително много настояваха за екстрадицията му.

БЛИЦ TV: Безпрецедентно! Това се случва за втори път в новата история на България

Пловдивският окръжен съд отказа екстрадицията, което е прецедент. Ако беше изпратен в Гърция, Машора беше заплашен от 15 години затвор за всеки един бежанец. Т.е. той щеше да лежи в зандана над 100 години.

Припомняме, че много българи по сходна схема лежат в гръцките затвори, алармират адвокати.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук