Поне седмина са участвали в кражбата на бижута от 18-и век в Дрезден през ноември миналата година. Това съобщиха световните медии.

Германските власти разпространиха рисунка на възможен заподозрян, уточнява dir.bg.


От музея "Грюнес Гевьолбе" (Зеленият свод) в Дрезден бяха откраднати диамантена брошка, диамантен еполет и други съкровища рано сутринта на 25 ноември миналата година.

Престъпниците са прекъснали електрозахранването и проникнали  през прозорец на първия етаж на музея.

Откраднати са исторически бижута и ювелирни изделия - меч, чиято дръжка е инкрустирана с 9 големи и 770 по-малки диаманта и ножница, която съдържа прочутия 49-каратов бял диамант, на стойност един милиард евро.Малко след кражбата властите предложиха награда от 500 000 евро за информация къде са откраднатите ценности или крадците.

Прокуратурата и полицията днес съобщиха, че автомобил ауди, използван при кражбата и по-късно запален в Дрезден, е продаден през август на неидентифициран купувач. Възможно е младеж, купил колата от продавач в Магдебург, да е свързан с взлома.

Властите разпространиха рисунка на слаб тъмнокож мъж на около 25 години. Автомобилът може да е пребоядисан преди кражбата, което насочва, че тя е планирана доста време предварително.

Анализи на видеозаписите насочват разследващите, че в кражбата са участвали поне седмина.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" ("Зелен свод"), който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид.

На горния етаж е новата част от колекцията, където са изложени отделни скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на колекцията, "Зеленият диамант", в момента е изложена в нюйоркския музей "Метрополитън". Този 41-каратов диамант с необичаен естествен цвят, е бил украса за шапка.