Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото по условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и по този начин да спре изпълнението на предсрочната му свобода, пише "Телеграф".

Искането на обвинител №1 дойде, след като родителите на убития от Полфрийман Андрей Монов - Христо и Аксения, вчера внесоха искане казусът да бъде преразгледан, тъй като съдебният състав е незаконен.

Незаконно
В искането си родителите твърдят, че съдебният акт незаконно е кръстен „определение“, а не „решение“. Освен това почернените родители са приложили копие от платежно нареждане от 12.6.2012 г. за заплатена държавна такса от Българския хелзинкски комитет (БХК) за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

В същото време в мотивите си съставът на Калпакчиев се позовава на положителна характеристика за затворника, написана от председателя на БХК Красимир Кънев.

В документа, адресиран до Цацаров, Монови пишат, че са публично известни контактите на Калин Калпакчиев и на съдията докладчик Весислава Иванова с БХК. Калпакчиев е награждаван с приза на организацията „Човек на годината“, а Иванова е автор на техен доклад за правата на човека.

Въпреки това обаче съдиите не са си направили отвод, което прави съставът предубеден и незаконен.

На почит
Междувременно се оказа, че убийците са на почит у състава на Калпакчиев. Източници на „Телеграф“ от Съдебната палата потвърдиха, че шефът на грантаджийската организация Съюз на съдиите в България е пуснал предсрочно друг убиец освен Джок Полфрийман. Заседанието се е провело същия ден, когато е било насрочено и това на австралиеца.

Така Калпакчиев пуснал Борислав Динков, който излежавал 17-годишна присъда за убийство, извършено през 2008 г. в столицата. Схемата е същата - СГС отказал на пандизчията предсрочна свобода, но той обжалвал пред САС и Калпакчиев решил, че се е поправил и го помилвал.

След това дошъл ред на Полфрийман, когото скандалният съдия пусна отново със съмнителни и манипулирани мотиви, пренебрегвайки напълно отрицателното становище на затворническата администрация, която е категорична, че чужденецът не се е поправил.

Диплома
В становището си, качено дори на сайта на САС, Калпакчиев мотивира скандалното си решение с твърдението, че Полфрийман „е успял да завърши висше образование“.

Източници на „Телеграф“ от Темида твърдят, че в досието на Полфрийман няма официален документ - диплома с подпис и печат от който и да е университет в Австралия, че осъденият е завършил висше образование.

Имало само някакви хвърчащи електронни справки за няколко взети изпита и нищо друго. Съдът обаче се хваща за това, без изобщо да има официален документ.

Освен това Калпакчиев хвали убиеца в мотивите си, като се хваща като удавник за сламка за твърдението, че владеел писмено и говоримо български език и незнайно защо решава, че това е белег за неговото поправяне. Пред градските магистрати, които отрязват австралиеца за предсрочна свобода обаче, Полфрийман иска преводач и това е отразено в протокола от заседанието.

А в този от заседанието на САС дори има пространно излияние на Джок, който се опитва да говори на български, при това доста зле. За писмения български на убиеца не е ясно откъде Калпакчиев има наблюдение. Бил помагал на други затворници, като им превеждал.

На заседанието защитата на Полфрийман размахала служебна бележка от фирма, регистрирана миналата година с капитал от 2 лева, която била готова да наеме убиеца като преводач, в случай че бъде пуснат.

Кухо
Калпакчиев се хваща и за друго - убиецът бил регистрирал „сдружение, развило и развиващо активна дейност в обществена полза“. Става въпрос за Българското затворническо сдружение.

То обаче е абсолютно кухо. Не е ясно каква точно дейност е развивало, след като няма протоколи за учредяване, нито общи събрания. Няма и как да има, след като членовете и управителят са в различни места за лишаване от свобода.

Друга груба манипулация, която прави Калпакчиев в полза на Полфрийман, е положения от него труд.

Според затворническото досие на убиеца за всички излежани 11 години австралиецът е работил точно 1228 дни, с което е стопил от наказанието едва 1 година, 8 месеца и 14 дни, а това е изключително малко. Като капак затворническата администрация е отразявала многократно, че Полфрийман не се е явявал месеци наред на работа.

Провинения
Калпакчиев и Иванова твърдят още, че убиецът се водел ненаказван, тъй като от последните му провинения била минала една година. Последната издънка на касапина действително е отпреди година.

Провиненията всъщност са три, извършени в кратък интервал от май до юни месец 2018 г., което автоматично ги прави с двугодишна давност. Тоест към момента на заседанието на САС наказанието е все още в сила. Става въпрос за три наказания, които австралиецът жали пред АССГ - София град.

През май и юни миналата година при проверка надзирателите откриват на компютъра на Полфрийман в артклуба, където той е отговорник, флашка, СИМ карта и файлове с порно. За да предотврати проверката, Джок глътнал пластиката на СИМ картата.

Надзирателите открили и стикери на т.нар. сдружение, които били с нецензурно съдържание. За тези провинения Полфрийман е бил лишен от хранителни пратки, бил наказан да чисти извънредно, както и бил лишен от правото да посещава колективни мероприятия във и извън затвора.

Бащата Монов: Това е провокация

Това е провокация към българската държава. Така Христо Монов - бащата на убития Андрей, определи акта на Калпакчиев и Иванова. Както цяла България, така и ние със съпругата ми бяхме шокирани от тази новина в четвъртък, точно преди празника на Българската национална независимост.

Калпакчиев и Иванова се подиграха с тази независимост, като показаха, че те, които са призвани да гарантират справедливостта в нашето общество, са много зависими от БХК, тъй като те приемат неговите характеристики, а не характеристиките на затворническата администрация.

Затова решихме да обжалваме този акт на съда, който те са нарекли определение, а не решение, тъй като последното може да бъде обжалвано, а определението - не. Ето защо ние внесохме искане за възобновяване на делото.

С тези си действия, тези хора фактически помилваха този престъпник. Когато той си отиде в Австралия, как българската държава ще гарантира, че той ще спазва условията на условното предсрочно освобождаване. Монов съобщи още, че на 26 септември се организира митинг в протест на съдийското решение. Той посочи, че ще тръгне от площад „България“. Този площад, между другото, се вижда от гроба на сина ми, каза Монов.