Българската прокуратура е стартирала процедурата за екстрадиция на Евелин Банев - Брендо. Това съобщиха от държавното обвинение.   

"Днес, 10.09.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 07.09.2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на гр. Киев, Украйна. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал.

56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления по чл. 321, ал. 3, алт. 2 (ред. ДВ, бр. № 92/2002 г.), пр. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

Той е бил признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел (по чл. 253 от НК) – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества. Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от шест години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Е.Б. е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице", казват от прокуратурата.

БЛИЦ припомня, че по-рано през деня стана ясно от видеоклип на украинската милиция как при спецакция задържат 55-годишен българин, който е издирван с европейски заповеди за арест. Малко след това стана ясно, че това е именно Брендо.В Украйна той е разследван за организиране на нарколаборатория и международен канал за трафик на коноп. Във видеото се виждат и кадри от конопената лаборатория, както и заловеното количество дрога.

Първи подробности за акцията, сгащила Евелин Банев в Киев ВИДЕО

Представителката на полицията уточнява още, че задържаният е живял в частна къща край Киев, а заедно с него са задържани още трима души. Банев ще остане 20 дни в ареста там.

Брендо е сочен за "кокаинов крал". Срещу него се водеха дела в България, Румъния и Италия, но той успя да се скрие от властите преди няколко години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!