Кристиан Николов остава в ареста, реши преди минути Софийският градски съд.

За пръв път младежът, обвинен за катастрофата, при която загина Милен Цветков, физически се яви пред магистратите, информира Нова тв.

В съдебната зала той обяви, че изказва съболезнования на близките на Цветков. И обвини медиите за натиска срещу него.

А прокуратурата припомни, че Кристиан Николов е седнал зад волана дрогиран, карал е с превишена скорост и не е предприел никакви мерки да спре на червен светофар. 

Съдът беше категоричен - ако напусне следствения арест, Николов може да се укрие. Решението може да се обжалва пред апелативния съд. 

Николов заяви още, че няма да се укрива, да бяга или да шиканира делото. "Знам какво ме чака, смятам да поема пълна отговорност", допълни обвиняемият и поиска мярката му от задържане под стража да бъде изменена в по-лека. Той се намира в ареста вече шест месеца и половина.

Адвокатът Любомир Таков поиска от съда да наложи домашен арест на Николов, като му бъде сложена и електронна гривна, за да бъде откриваем. Според него няма опасност 22-годишният мъж да се укрие, защото живее в София, семейството му също и е сгоден. Също така Николов вече съдействал на разследването. По думите му след катастрофата обвиняемият помогнал на пострадалия Цветков и не е напуснал произшествието.

"Ние се намираме в съдебната система, а не в телевизионен формат за трупане на рейтинг", каза още адвокат Таков по повод действията на прокуратурата по разследването и във връзка с преквалифицирането на обвинението в умишлено.

Прокурорите по делото съобщиха, че досъдебното производство вече е към своя край, а доказателствата обуславят извода, че "деянието е извършено умишлено, с евентуален умисъл".

Според тях няма причина мярката на Николов да бъде изменяна в по-лека. Прокурор Иван Кучиев отбеляза, че според експертизата обвиняемият е шофирал след употреба на три вида наркотик, сред които кокаин и амфетамин. Това обаче не възпрепятствало способността му да възприема и контролира действията си и не е довело до разстройство на съзнанието му, според вещите лица.

Установено е било още, че Николов е имал видимост към кръстовището и светофарната уредба, която е светела в червено, където е станало произшествието. На разстояние от 16-17 м от колата на Милен Цветков, той се е движил с 99 км/ч. и не е предприел действия да предотврати катастрофата.
Експертиза е показала, че смъртта на Милен Цветков е била неизбежна, независимо от каквато и да е медицинска помощ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!