Бургазлийката Станка Стоянова Драгнева, която бе арестувана с 18 кг кокаин на ГКПП Малко Търново, изглежда е наивна жертва, използвана за прикритие в наркотрафик за 5 млн. лева, съобщава "Флагман". 

Това е основната следа, по която работят разследващите в последните часове. Станка и приятеля й Николай Георгиев останаха в ареста.

Станка е на 40 години, живее в ж.к.”Лазур”. Сред приятелите си е известна като Таня. Дълго време не е работила, винаги си намирала кой да я издържа, имала брак преди години, който обаче се разпаднал.

Преди два месеца Таня се запознала в Тиндър с 51-годишния Николай Георгиев, който е с постоянен адрес във Варна, но имал и жилище под наем в Бургас. В досъдебното производство Таня вече е дала показания, че приятелството й с Николай било бегло – излизали няколко пъти, той бил романтик, свалял й звезди, правил скъпи подаръци.

В края на август я изненадал с неочакван дар – Хюндай IX35. SUV-ът струвал около 30-ина хил.лева, Николай го платил, а нотариусът го вписал на името на Станка.

Два дни по-късно Николай предложил на Станка да отидат „да я почерпи турско кафе в Истанбул”.  Ограниченията за пътуване вече били отпаднали, а той знаел кои са най-добрите заведения край Босфора.

Станка обаче имала сериозен проблем – паспортът й бил изтекъл. Николай предложил да плати за експресна поръчка, взели го на 4-ти септември, а на 5-ти потеглили към Турция.

Разследващите отказват да съобщят дали са получили оперативна информация за пратката или са хванали кокаина на принципа на случайния подбор. На този етап е известно, че още щом пристигнали на пункта,  джипът бил пратен на т.нар. „канал” – мястото, където се извършва щателна митническа проверка.

Следовото куче надушило нещо съмнително в колата, а Николай се държал изключително подозрително. Първо се опитал да прогони немската овчарка, дори я сритал, а след това на два пъти пробвал да избяга.


Митничарите не открили и резервна гума и инструменти. Мястото в багажното пространство било празно, а формата му необичайна. След детайлен оглед е установено, че под решетката за резервната гума има тайник, а вътре – 18,231 кг кокаин, разпределени в 17 плика, върху всеки от които имало рисунка слон – подход, който използвали наркотрафиканти, за да проследяват пратките.   

Николай засега твърди, че изобщо не е знаел, че в колата има дрога. Той опитва да прехвърли вината на търговеца от когото е купил SUV-a.

Таня пък е шокирана, до този момент тя не е имала никакъв сблъсък с полицията и няма дори актове за пътни нарушения. На няколко пъти бургазлийката е променяла показанията си, с които все повече се разграничавала от любовника си. Последно твърдяла, че го познава много бегло, приела предложението да отиде с него в Истанбул, защото й подарил джип.  

Николай днес се представи като безработен, имал малко дете, за което трябвал да се грижи, но не бил семеен. Откъде е имал пари за скъпи подаръци – остава загадка.