Приятел на мъжа, който беше напръскан с лютив спрей на паркинг в София и от него бяха откраднати 30 хиляди лева, за което първо БЛИЦ съобщи, разказа пред Нова телевизия подробности за обира.

Той обясни защо потърпевшият е носил такава голяма сума пари: „Защото работи такава работа. Постоянно има в него служебни пари. Като свърши работния ден, идва да се отчита. Според мен може да знаят всичко“.

Той потвърди, че пострадалият е напръскан с лютив спрей: „Линейката дойде, прегледа го. Мисля, че е добре“.

Самият потърпевш отказа да говори пред камера.

Криминалният експерт Иван Савов посочи две версии за обира.

„Според мен със сигурност не са аматьори хората. Ако не става въпрос за инсценировка, то този човек е следен. Знае се че носи такива суми пари. По-вероятно не са знаели че носи точно такава сума в този ден“, каза той.

Доста умело са се справили, със спрей, без да вдигат шумотевици излишно“, обясни той.

По думите му, фактът, че обирът се е случил на оживено място, е помогнал на нападателите: „В движението в тъпата е много по-лесно един автомобил да изчезне. И е по-лесно да се случи нещо подобно без да се стреля и да се вдига излишна шумотевица“.

Той обаче, добави, че версията за инсценировка е много по-вероятна и доколкото той е запознат, разследващите работят и по нея. Основанията за това са няколко.

„В крайна сметка 30 хил. не са чак такава сума, че да си струва да се прави нещо такова. Рискът, който се поема от извършителите, чисто икономически не ми се струва толкова оправдан“, посочи Савов.

„Почти съм сигурен, че там има много камери и пътят на автомобила може да бъде открит“, допълни той. По думите му, след като автомобилът е открит близо до Горубляне, той може да разкрие много на разследващите.

По отношение на това, че колата е била с украински номера, подобно на колата от обира на инкасо автомобил в столичен мол преди няколко месеца, експертът посочи: „Когато дойдоха първите украински бежанци, много често им сваляха табелите. Това са номера, които много приличат на българските. От 15-20 метра почти не можете да ги различите, и са на чужденци. Те и да подадат оплакване, държавата нищо не може да направи“.

Според него тези номера са сваляни точно с цел извършване на криминални действия.

Савов очаква извършителите на обира на паркинга да бъдат разкрити. „Струва ми се доста кокошкарски измислено“, заяви той.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук