Това е пореден случай, в който виждате корупционни действия от страна на полицейски служители. Това коментира пред Нова телевизия криминалистът Иван Савов по повод катастрофата, предизвикана от дрогирания Димитър Любенов, при която загина френски гражданин.

Той посочи какво най-вероятно е станало непосредствено преди катастрофата, когато поршето на Любенов е било спряно от пътни полицаи.

„Така, както е представена ситуацията, се извежда следната връзка: Патрулът спира лицето, то най-вероятно си е платило някаква сума, след което полицейските служители са решили да го съпроводят на известно разстояние, за да са сигурни, че няма друг патрул да го спре. Лицето, което е употребило наркотици, решава да кара непремерено и предизвиква катастрофа. Полицаите не са се намесили, тъй като не е трябвало да бъдат там изобщо. Изплашили са се, че ако се намесят, по-лесно ще бъде разкрито тяхното участие и присъствие“, каза Савов.

Нови разкрития за Димитър Любенов с Поршето и катастрофата сринаха версията на адвокатите му

„За голямо съжаление, това е една порочна практика, за която съм чувал от доста години. Аз имам допир със системата на МВР от 1999, от 2003 г. съм активен служител в системата. Трябва да ви кажа, че съм чувал доста такива истории“, обясни Савов.

„Не смятам, че настоящият министър на вътрешните работи може да доведе до някакъв резултат, най-малкото защото е служебен министър. Най-малко защото се държи като адвокат на подсъдимия“, заяви той.

„Това е поредната от серия случки, започнала от лятото, в които се вижда една много неприятна дифузия между органите на реда и престъпни елементи“, коментира той.

По думите на криминалиста, напълно възможно е да се установи какво точно се е случило във фаталната сутрин на Околовръстното шосе в София. „Докато акумулаторът е активен, автомобилът може да се установи къде е бил“, обясни той.

„Абсолютно по безспорен начин може да се възстанови целият ход на събитията до минути“, каза Савов.

„Аз очаквам от МВР не изказване на възмущение за всеки конкретен случай, а представяне на обществеността на проблема и на мерки за решаване на проблема“, заяви той. По думите му, МВР може да наказва полицаи по свои вътрешни механизми, дори когато няма образувано досъдебно производство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук