Няма данни Димитър Любенов, причинил катастрофата на софийското Околовръстно шосе, да е използвал услугите на “Дринк енд драйв”.

Това съобщиха източници на NOVA от разследването.

Вчера защитата на обвинения за катастрофата, при която загина французин, обяви, че длъжностни лица са му попречили да използва услугите на друг шофьор, въпреки, че е бил пиян. 

Пробите му впоследствие показаха 1.73 промила и кокаин в кръвта. 

Според източници, Димитър Любенов се е качил в мощната си кола още от заведението, а не както защитата му твърди, че шофьор на “Дринк едн драйв” е бил свален от полицаи по пътя. 

Съпругата на Любенов обяви, че той редовно ползва услугите на такава фирма. Тя предостави скрирйншот, изпратен от съпруга й с фирмата, чийто услуги ползва. Управителят на въпросната фирма отрече в деня на катастрофата да са били наемани от него.

“Нас използва като услуга, факт. Но в случая не е звънял. Няма как да го скрием. Има разпечатки. В случая си е спестил едни 20 лева. Не мога да отговоря дали е викал други услуги. При нас със сигурност не е”, обясни Красимир Малинов. 

Най-вероятно Любенов е бил спрян от патрул на “Шесто районно”. Камери по трасето, обаче няма. Полицейската кола не е ескортирала поршето му, категорични са запознати. Патрулката се е движила в локалното платно. И двамата служители на реда в нея - мъж и жена са станали свидетели на фаталния сблъсък, при който загина френски гражданин. 

“Допускам, че този екип полицаи, които са се движили с или паралелно с катастрофиралата кола са изпълнявали такава функция неведнъж – на охраняващи имащи пари хора. Според мен това е устойчива връзка”, каза проф. Николай Радулов.

Случаят доведе до пореден сблъсък между МВР и прокуратурата. Служебният вътрешен министър заяви, че МВР е поискало, но прокуратурата е отказала задържането на двамата полицаи.

“След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия. Пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Главният прокурор отговори днес, че министърът е бил подведен с невярна информация.

“Прокурор няма такива правомощия и не може да забрани такова нещо. Явно, някой е подвел министъра на вътрешните работи с невярна информация. Има отделно досъдебно производство за престъпление по служба на полицейските служители”, каза Иван Гешев. 

Вчера съдът остави Димитър Любенов за постоянно в ареста.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук