Легендарният автокрадец Асен Колев-Хастара се предаде вчера в столичната полиция. Той беше обявен за издирване след акцията срещу бандата на Лъвицата, при която успя да се измъкне, пише "Телеграф".

Припомняме, че за акцията писа първо БЛИЦ. 


Заедно с Хастара, но вече с адвокати в късния следобед цъфнаха и други издирвани като част от ОПГ-то: Петър Тодоров-Софиянеца и Георги Михайлов – Гопето, съобщава "Телеграф", позовавайки се на МВР и спецобвинението.

В същото време докато се предаваха джамбазите, спецсъда пусна без никакви мерки задържаните във вторник – Светослав Петков-Лъвицата, Кико, Джери и още двама апаши. От спецпрокуратурата посочиха още във вторник, че лицата са участници в организирана престъпна група за кражби на луксозни автомобили и части от тях.

Обяснения

Хастара пристигнал сам още в ранни зори вчера. Започнал да обяснява, че не знае за какви коли го търсят и няма нищо общо с това. На въпроса какво работи обаче, обяснил: „Шофьор съм в една фирма, ама не я помня коя е, не се сещам и как се казва“.

Още по-нелепи отговори давали и сочените за част от ОПГ-то на Лъвицата – Гопето и Софиянеца. Единият разказал как по време на акцията не си бил вкъщи, защото ходил да тича в парка.

Другият пък директно заявил, че работи легално и взима 800 лв. заплата. Така и не станало ясно тогава чии са автомобилите за 70-80 бона, с които е виждан да се придвижва из София.

Мерки

Паралелно с разпитите на предалите се джамбази, в специализирания съд бяха гледани мерките на задържаните Лъвицата, Кико, Джери и сие. Те били освободени без никакви санкции, стана ясно късно вечерта вчера.

Те бяха закопчани в ранни зори във вторник при акция на СДВР и спецпрокуратурата. Командоси от „Кобра“ влязоха в 6 ч. в домовете им по разследване за ОПГ за кражба на луксозни джипове от три марки.

Предпочитаните за свиване всъдеходи от бандата били „Тойота Ленд крузър“, „Лексус“ и „Рейндж Роувър“, които струват по 150-160 000 лв. Легендарните автокрадци обаче ги пласирали на части и взимали за возило по около 20 000 лв. Ако бързали, директно се спазарявали да ги дават в суров вид, а не нарязани.

Йерархията

Като тартори на бандата са сочени Лъвицата и Софиянеца. Под тях били Хастара, Кьоравия, Чикията, Радостин, Митко. По оперативни данни криминално проявения Джери режел откраднатите джипове в сграда в бивше ТКЗС край Перник.

Кико пък ги прекарвал от един таен гараж в друг, за да не бъдат засечени от ченгетата. В хода на разследването станало ясно още, че групата от легендарни автоджамбази, познати още от миналия век в криминалния контингент, се събрала преди около 3 месеца.

Разследвани са за най-малко 10 удара на суперлуксозни джипове от цяла София. Как ще завърши разследването обаче, все още не се знае. Интересна подробност е, че почти всички от автокрадците са с висящи дела за идентични провинения. В затвора последен влезе Хастара, но след като излежа наказанието си преди година излезе на свобода.

Експертизи

В хода на акцията на спецпрокуратурата и СДВР срещу Лъвицата, Хастара и сие са били иззети 11 суперлуксозни лимузини и джипове. Назначени са експертизи, които трябва да покажат въпросните задържани лица имат ли легални трудови доходи, за да притежават подобни автомобили.

Разпоредени са и експертизи на иззетите при обиските пари и вещи, които имат отношение към разследването. Интересното е, че съседи на задържаните споделят как ги виждат с джипове за по 80-90 000 лв., но не знаят с какво се занимават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!