На производство в Окръжна прокуратура – София е преписка, образувана на 17 февруари във връзка със сигнал от гражданин, с оглед евентуално извършено престъпление от общ характер, пише "Труд". 


В сигнала се съдържат данни за евентуално извършено престъпление по чл. 325, ал. 3 (хулиганство при шофиране, бел. ред.) от водач на „Порше Кайен“, на 14 януари на магистрала „Тракия“ в района на Ихтиман, който е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Това става ясно от писмо от СОП до "Труд".

Чл. 325 от Наказателния кодекс

Чл. 325. (1) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
(3) (Нова – ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при управляване на моторно превозно средство, наказанието е: по ал. 1 – лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7; по ал. 2 – лишаване от свобода до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.

Припомняме, че бял джип “Порше Кайен” с бургаска регистрация застраши участници в движението, след като засече и буквално спря в лявата скоростна лента на автомагистрала “Тракия”. Това показва запис от видеорегистратор, изпратен от потърпевшия шофьор.

Инцидентът е станал на 14 януари 2020 г., около 10,35 сутринта в района на Вакарел при мъгла и хлъзгав път. “Изпреварвах с около 100 км/ч камион с ремарке, който беше в средната лента. Зад мен присветваше с фарове и караше на 30 см от бронята ми белият джип, – разказа авторът на клипа. – Приключих с изпреварването, но не успях да се върна в средната лента, защото джипът ми мина отдясно и ме изпревари.

Когато застана пред мен, натисна спирачките и спря. Не рязко, спря постепенно, но до пълен покой и двамата останахме в най-лявата лента няколко секунди. Пуснах аварийните и добре, че никой не се заби в нас при тази мъгла”, разказа гражданинът.