Задържаха организирана престъпна група, занимаваща се с източване на нафта от композиции на БДЖ в Перник. Машинисти източвали горивото в туби на пернишката гара "Разпределителна" и го предавали на посредници, които го пласирали на дъмпингова цена. За безпрепятственото протичане на "операциите", които били почти ежедневни, се грижели двама охранители.
Групата е действала от една година. Ежедневно е бил източван по около един тон нафта и е пласиран по 1,30 лв. - 1,50 лв./л. Групата имала контингент от купувачи, на който осигурявала гориво. Крадците били получили поръчка и за 3 тона нафта, съобщи районният прокурор Бисер Ковачки.

Групата била следена от месец със специални разузнавателни средства и с други механизми. Още през май тази година Районната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. След направен оглед на местопроизшествието са били иззети 20 туби с дизелово гориво. Било установено, че нафтата е от БДЖ. Тогава обаче не били събрани достатъчно доказателства кой е извършителят на престъплението.

На 29 октомври наказателното производство е било възстановено. Вчера са задържани за 24 часа шестима души. Извършени са множество претърсвания, изземвания и лични обиски на лица. Повдигат се обвинения за извършена кражба от длъжностни лица и от техни помагачи. /БЛИЦ