Кметицата на родопското село Соколовци Катя Люнчева е осъдена на пробация и ще полага обществено полезен труд, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив. По споразумение на Районна прокуратура-Смолян 57-годишната кметица е осъдена за това,че в периода от 17.06.2015 г. до 15.02.2016 г., е съставила 17 броя официални документи – нотариални заверки, в  които е извършила нотариално удостоверяване на подписи на лица в заявления за участие в универсален пенсионен фонд до Пенсионно осигурително дружество. 

В тези документи тя удостоверила неверни обстоятелства, а именно, че подписите, положени в заявленията на местата за заявител, са положени от лицата заявители и като се е уверила в тяхната самоличност, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тия обстоятелства, – престъпление по чл. 311, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Съдът е наложил на подсъдимата Катя Люнчева наказание „пробация“ с пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 18 месеца, при периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично; „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 18 месеца; „безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа”, който да се положи в рамките на една година.

Споразумението, одобрено от Районен съд-Смолян, е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!