Попълнете търсена ключова дума или фраза

Прокуратурата: Присъдата на Викторио Александров е в разрез с морала и ценностите на обществото

https://blitz.bg/kriminalni/nakazanie/prokuraturata-prisdata-na-viktorio-aleksandrov-e-v-razrez-s-morala-i-tsennostite-na-obshchestvoto_news794577.html Blitz.bg

От там заявяват, че доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено и хладнокръвно двойно убийство

София, България 20 Ян. 2021, 14:39 1575 прочита 0 коментара
Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла протест срещу присъдата на Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и дъщеря им Никол. По-рано Софийският градски съд го осъди на 20 г. затвор.

Подсъдимият е признат за виновен по всички обвинения. За убийството на Дарина му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 г. За убийството на Никол е наложено наказание от 20 г. затвор, а за извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 1 г.

На Викторио Александров е наложено едно общо най-тежко наказание – затвор за срок от 20  г. при първоначален строг режим. Причината е, че у нас при извършване на няколко престъпления се лежи най-тежкото наказание, а не сбора от сроковете на лишаване от свобода.

Според прокуратурата обаче присъдата е неправилна и незаконосъобразна. От там заявяват, че доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено и хладнокръвно двойно убийство.

Подсъдимият по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост.

Викторио Александров успешно е преминал този тест, т.е. той е бил с добра психическа устойчивост. СГП намира за неотносимо изнесеното от защитата твърдение, че той е бил подлаган на постоянен тормоз от семейството на приятелката си, поради което е извършил деянието.

Подсъдимият е извършил второто деяние - убийството на собствената му дъщеря, седем часа след първото убийство. В този смисъл е имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда.

Вместо това той се е разходил в парка, а после е извършил друго престъпление - принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие е легнал да спи и при пристигането на органите на реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря, посочват още от прокуратурата.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала Софийският апелативен съд да измени наложената присъда и на подсъдимия да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание - доживотен затвор без право на замяна.

След убийството на Никол и майка й беше стартирана процедура за промяна в Наказателния кодекс. Майката на Дарина и други потърпевши събраха повече от 15 000 подписа с искане да се отмени съкратеното съдебно следствие при такива тежки престъпления.

Процедурата дава право при такъв процес извършителите да признават вината си, приемат всички факти, събрани от прокуратурата, и получават по лека присъда. Искането беше внесено и гласувано в Народното събрание.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам