Атанас Червенков – Райфъла е оправдан за убийство за убийството на затворник, но е получил административно наказание глоба, за причиняване на телесна повреда по расистки подбуди. В продължение на четири дни той е удрял затворник в стационара на затвора, като седмици след издевателството последният е починал в пловдивска болница. Оказва се обаче, че не причинените от Червенков травми, са довели до смъртта на 46-годишния мъж. 

Починалият затворник се казва Сабри Мурад и е излежавал 5- годишна присъда за кражба, като в досието му имало други 8 присъди. Година и половина преди да почине, здравето му рязко се влошило, открили му туберкулоза. Той прекарал 6 месеца в Белодробна болница като там бил опериран. Имало съмнения за карцином на единия дроб. Присъдата му няколко пъти е била прекъсвана, а когато се връщал зад решетките, всеки път прекарвал времето в стационара, защото едва се движел, пише "Трафик".

При последното му оставане в стационара на затвора се засякъл с ВИП затворника Атанас Червенков. Присъствието на болния обаче дразнело Райфъла.

Всичко започнало на 17 ноември, когато Червенков бил настанен в болничното крило, поради влошено здраве. Медицинският център се състоял от три стаи, като Райфъла бил настанен сам в една от тях. Ден по-късно на съседното до него болнично легло бил настанен тежко болен затворник, който претърпял операция. Това бил Сабри Мурад. Още в момента, в който той бил приведен в стаята, това не се харесало на Червенков. Бизнесменът започнал да отправя към него репликите „мръсен  циганин, изчезвай от тук“ и го карал да стои отвън в коридора.

Вечерта, когато всички трябвало да си лягат, Атанас Червенков започнал разговор по телефона. В това време Мурад също отишъл да почива. Поради болестта циганинът започнал да кашля, което ядосало Райфъла. „Нали ти казах да мълчиш, мръсен циганин! Ще те пребия, на сапун”, разкрещял се той на болния.

След тези му реплики Червенков станал от леглото си, взел джапанката си, която била на пода и с нея ударил три пъти Мурад  в областта на гърдите.

В следващите два дни ВИП затворникът продължавал при всяка възможност да го удря по раната с джапанката си.
От страх Сабри не  посмял да се оплаче на ръководството в затвора. Болката си той споделял само на другите лишени от свобода, намиращи се в стационара.

Една вечер, Мурад отново плачел в коридора и едва дишал. Двама съкилийници го видели, както и окървавената му превръзка на раната. С жестове пострадалия обяснил, че Райфъла пак го е бил и дори ритал в областта на гърдите.
На 19 ноември състоянието на Мурад се влошило.  Охкал и стенел, а санитарят установил, че превръзката му била кървава и по нея имало отпечатък от обувка. Бил повикан лекар, който констатирал, че Сабри  не е добре здравословно и че е бил подложен на физически тормоз от Райфала. Повикана е била линейка, която е откарала 46-годишния мъж в болница. 

Две седмици по-късно Сабри Мурад издъхнал. Назначена била съдебномедицинска експертиза, за да покаже смъртта е в следствие на ударите от страна на Червенков и дали те са допринесли за критичното състояние на затворника.

Експертите  не са установили  причинно-следствена връзка между  смъртта на Сабри и нанесените му телесни увреждания от Червенков. Но констатирали, че има причинени телесна повреда, както и болка и страдание. Накърнил е достойнството му и го е обиждал на етническа основа. Прокуратурата е повдигнала обвинение на Червенков. 

По време на заседанието пред магистратите от Районен съд – Пловдив са се изправили всички лишени от свобода, които по онова време са били пациенти на стационара. Всички те единодушно са заявили, че починалият Мурад е бил тормозен с дни от Райфъла, бит, обиждан и гонен да спи по коридорите, макар да е бил в тежко състояние.
Атанас Червенков отрекъл всички факти, изложени от свидетелите. Не бил съгласен с нито едно твърдение, че е удрял и обиждал Мурад и не признава вина.
Съдът го признава за виновен за нанесената телесна повреда. Поради смекчаващите вината обстоятелства – чисто съдебно минало, висше образование и материалното му състояние, магистратите го освободиха от наказателна отговорност и го наказаха само с административна глоба. Санкцията е в пределният минимум, а именно 1000 лева.

Припомняме, че делото срещу Райфъла, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев и Стефан Гичев продължава вече четвърта година, но все още по него няма влязла в сила присъда.

В края на април 2018  делото стартира за втори път в Окръжен съд - Пловдив, след като състав на Апелативен го върна за второ разглеждане. Първата присъда, произнесена от съдия Даниела Събчева бе отменена и по методът на случайното разпределение , делото бе разпределено на съдия Магдалена Маркова. Съставът на Окръжен съд, ръководен от съдия Маркова, върна обвинителния акт на прокуратурата, но в последствие нейното постановление бе отменено от по-горната инстанция.

След това почти всички съдии си направиха отвод и  делото бе поето от състав с председател съдия Екатерина Роглекова.
Веселин Загорски, Атанас Червенков, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев са обвинени за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи – престъпления по чл. 116 ал. 1, по чл. 330 ал. 3 и по чл. 216 ал. 1 от НК.

Веселин Загорски като подбудител и помагач, Червенков като подбудител, Василев като помагач, Симеон и Бисер  като извършители, са обвинени в това, че на 12 февруари 2014 г. в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Аргир Гяуров, собственик на медицински център в  Пловдив, като същият е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния блок, където е живеел в район „Южен“  в  Пловдив.

Петимата са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. в гр. Пловдив. На 9 януари 2014  г. са били запалени лек автомобил, марка „Мерцедес ML 280“ и лек автомобил, марка „Тойота Ланд Круизер“, собственост на бившият депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и на фирмата на съпругата му Татяна Йорданова. Колите били паркирани на ул. „Акация“ в гр. Пловдив. Поръчката за запалването била дадена от Атанас Червенков на Загорски.  Мотивът според обвинението е , че Атанас Червенков не бил избран за председател на Сдружение „Български ловно-рибарски съюз“ и му бил прекратен сключения с Община Пловдив 20-годишен договор за концесия на пазара на ул. „Младежка“ в  Пловдив, за което смятал, че има вина Йорданов.  И двата автомобила са били запалени от Василев.

На 10 януари 2014 г., със същия мотив Атанас Червенков поръчал да бъде счупено предното обзорно стъкло на лек автомобил „Мерцедес GL 320“, собственост на фирмата на Татяна Йорданова, което е било извършено от подсъдимите  Симеон и Васил.
Веселин Загорски и Бисер Романов са обвинени и за извършен на 4 октомври 2014 г. палеж на лек автомобил, марка „Пежо“, собственост на лизингова къща, използван от пловдивчанин.

 Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генков и Бисер Романов са обвинени и за умишлен палеж на лек автомобил, марка „Шкода  Октавия“, който е бил запален на 10 януари 2015 г. Поръчката за запалването отново е била дадена от Райфъла поради ревност към негова служителка. Те са обвинени и за извършен палеж на лек автомобил, марка „Мерцедес GL 320“, собственост на фирмата на Татяна Йорданова. Колата е била запалена на 22 януари 2015 г. на ул. „Чернишевски“ в гр. Пловдив, като са пострадали три съседни автомобила.

 Процесът приключи на 25 октомври 2019 като съдът ги призна за виновни.  Червенков получи 13 години затвор, Загорски бе осъден на 12 години, Генков и Романов – по 5 години, Васил Василев – 4,6 години, а Стефан Гичев – 1 година условно.