Върховният касационен съд излезе с окончателно решение за наказанието, което трябва да изтърпи надрусаният украинец, убил в катастрофа на АМ "Тракия" бременна жена и нейния съпруг, пише "Марица". 

Станислав Пислар ще лежи 4 години и 8 месеца в затвора. Върховните магистрати потвърдиха решението на колегите им от Апелативния съд в Пловдив. 

Трагедията се разигра на 28 май 2018-а. Пислар карал влекач, като седнал надрусан зад волана. 

Зад волана на колата седял 35-годишният Ивайло, а бъдещата майка до него на предната седалка. Заради напредналата си бременност, Северина не сложила предпазен колан, но дори и да е имала такъв, той нямаше да я спаси, коментираха тогава запознати с инцидента.

Младата жена имала дребни проблеми през бременността и затова избрала известен и добър гинеколог в столицата, който да я следи.

В черния понеделник, тя и съпругът й тръгнали към София за поредния преглед. Планирали да останал вечерта там, но последвал жесток сблъсък на магистралата край Пловдив, който сложил край на всичките им планове. 

Окръжният съд му даде 7 години "лишаване от свобода" и отнемане на книжката за същия период.

Недоволни от присъдата останаха роднините на жертвите, както и украинеца. Те подали жалби в Апелативен съд, с искане за увеличаване и съответно намаляване на наказанието.

След разглеждане на делото Пловдивският апелативен съд изменя присъдата, като приема, че подсъдимият е извършил само едно нарушение на Закона за движение по пътищата и е с ниска степен на обществена опасност, поради което не е налице квалифициращият признак „особено тежък случай“.

За това Апелативният съд намали наказанието на Пислар от 10 на 7 години "лишаване от свобода", което при редуциране с 1/3, заради съкратения съдебен процес, остава 4 години и 8 месеца "лишаване от свобода", като го лишава и от книжка за срок от 5 години и 6 месеца.  

Върховният касационен съд е преценил, че правилно апелативните магистрати са приели, че  в случая водачът е нарушил единствено правилото за движение по пътищата за непрекъснат контрол върху превозното средство.

Решението е окончателно.