Двама маскирани са опитали да отвлекат Мартин Божанов-Нотариуса през 2011 г., казаха от МВР и прокуратурата пред „Телеграф“. Една от версиите тогава е била, че или е опит за разчистване на сметки след сделки с имоти, или похищението е трябвало да бъде срещу откуп. 

В момента една от горещите версии за разстрела на Нотариуса е, че причината се крие в конфликт от миналото му. Според друга в дъното на покушението в затворения комплекс в София са лобистки интереси в Темида. Интересното е, че през 2014 г. срещу Мартин има още едно нападение. Той бил причакан от няколко маскирани и пребит с бухалки и тръби, след което дълго време лежал в болница. И при двата случая водещата версия била свързана с имотни измами. 

3 горещи версии за показния разстрел на Мартин Нотариуса

Обвинения  

Само преди ден от държавното обвинение обявиха, че срещу Божанов е имало само едно разследване. То е било за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по граждански дела, по които той е имал интерес. Божанов не е бил привлечен като обвиняем, но разследването е било на финална фаза и предстояло повдигане на обвинение.

Стана ясно още, че той имал огромен имот в Гърция, а на името на жена му имало записана къща в луковитското село Карлуково. При обиски пък били открити документи за още десетки имоти, които Божанов фиктивно притежавал. 

Забавянето 

Сигналът за убийството на Нотариуса бил подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но той не вдигал. Тя слязла на паркинга и видяла първо, че автомобилът му е там, а до него било и тялото на мъжа й.

Ново 20 за Марто Нотариуса! Бил защитен свидетел, намесен е Пепи Еврото

Тогава жената се обадила на тел. 112. По време на брифинга на СДВР и прокуратурата стана ясно още, че се вижда на видеокамера как Нотариуса е прострелян и пада, но не и извършителят. По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката. Куршумът е калибър 9х19, но няма как да се определи точният вид на оръжието. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук