Апелативният специализиран наказателен съд гледа мерките за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков и на екстрадирания от Испания Ветко Арабаджиев. Вече няколко часа не може да бъде даден старт на гледането на мерките им. Причината е, че в документите, изпратени от Испания, пише, че Арабаджиев се екстрадира у нас за участие в организирана престъпна група за пране на пари, съобщава bTV.

В превода на български език до държавното обвинение обаче е записано „данъчни престъпления”. Според законодателството Ветко Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран. Съдията отказа да назначи нов арбитражен превод. В същото време се оказа, че в кориците на делото има още един документ, но само на английски език. Отново според българското законодателство той трябва да бъде с превод и не може да важи при гледането на мерките за неотклонение.

Съдебният състав обмисля дали да се оттегли, или не. Това означава, че мярката за неотклонение на алкохолния бос Миню Стайков ще започне късно след обяд. Той е обвинен за злоупотреба с евросредства. Миналата седмица на разпит бе извикан и министър Румен Порожанов, който днес подаде оставка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!