Похитители отвлякоха затворник рецидивист. Жертвата е наркобосът Васил Маникатов, който излежава 10-годишна присъда за съхранение на наркотици и боеприпаси. Маникатов е бил похитен обаче не от общежитието в Казичене към Централния софийскси затвор, чиито нарове трябва да търка, а пред дома си в София.
Екшънът се е разиграл около 17 часа в четвъртък. Докато в общежитието в Казичене си мислели, че видният наркоиграч си почива след тежък строителен труд, Маникатов се появил в дома си в София и извел съпругата си и малкото си дете на разходка.
Изневиделица обаче четирима нападатели, дегизирани в полицейски дрехи, го спрели пред колата му с думите: "Арестуван си, трябва да дойдеш с нас".
Тъй като има дългогосдишен опит с полицейските служби, затворникът се подчинил на заповедта, но оставил мобилния си телефон в колата. След по-малко от 10 минути шокираната му съпруга получила съобщение:. на мобилния му телефон. "Чакай указания", гласял SMS-ът. Докато жената се вайкала какво да прави, похитителите й звъннали и дали слушалката на наркобоса, за да й предаде забраната да търси помощ от ченгетата. Оттогава до днес съпругата му няма вест от него.
Историята се разсмърдяла, когато наркобосът не се прибрал в затвора нито в четвъртък вечерта, нито на следващия ден. Така в петък сутринта ръководството на общежитието в Казичене подало сигнал в МВР. Полицаите веднага започнали разследване, но се натъкнали на сериозно разминаване между показанията на близките му и тези на надзирателите, които трябвало да пазят наркоиграча. Според затворническата охрана до изчезването си Маникатов съвестно изливал кофражи по строителните обекти. В един момент обаче се изпарил, след като отишъл в храстите по малка нужда.
Негови съкилийници обаче разказали, че престъпникът почти не се задържал в общежитието. Заради разминаванията в момента в затвора тече вътрешна проверка.
По две основни версии работят разследващите. Едната е Маникатов да е бил отвлечен за откуп. Засега обаче тя не се потвърждава, защото от четвъртък насам никой не се е обаждал на съпругата му, за да иска пари. Втората версия е наркоиграчът сам да си е инсценирал отвличането. Той е с общо 5 присъди.
"Става въпрос за изключително брутален и нагъл тип. Преди година за пореден път трябваше да разкрием престъпната организация на Маникатов, който от затвора беше организирал трафика на хероин за Гърция. Сега ни се налага да си хвърлями усилията, за да го спасяваме", разказали пред "Телеграф" полицаите.
Преди две години санданският наркобос беше осъден на 10 години строг тъмничен затвор, като в същото време той беше в централния затвор с деветгодишна присъда.  На 3 март 2000 г. антимафиотите го спипаха край ханчето "Черния кос" с половин кг хашиш.
Шефът на затворите Петър Василев е отказал коментар както по случая, така и дали ще има наказани след проверката. /БЛИЦ