Пенсионните досиета, в които е бил фалшифициран трудов стаж, а след това са били изнесени от НОИ, са открити в обща стаичка на блока, в който живее бившата служителка на ведомството Александрина Георгиева, а тя е отричала да има общо с помещението.

Припомняме, че в понеделник акция на Икономическа полиция и Районна прокуратура разби схема за източване на фонд „Държавно обществено осигуряване” с фалшиви документи за стаж, въз основа на които са отпускани и завишавани пенсии. В ареста са Георгиева, мъжът й Лазар и дъщеря им Николина.

Откриването на доказателства и изземването на печати и документация е развръзка на журналистическо разследване, което „Марица” прави от началото на тази година, и на предишни досъдебни производства, на прокуратурата, при които обаче не са били открити доказателства за злоупотребите.

По първоначални данни щетите за НОИ са поне 3 млн. лева, а най-малко 18 човека са завлечени с общо 125 000 лв.

На 2 декември около 9.30 часа сутринта полицаите изненадали Александрина и Лазар в дома им на ул. „Богомил”, където съжителстват на семейни начала. На този адрес са регистрирани и фирмите на Георгиева за пенсионни услуги – „Най консулт” ЕООД и „Ел Ей консулт 2017” ЕООД.

Разследващите са разпитвали съседи за обща стаичка на блока в мазето и са поискали достъп до нея. Двамата обаче отричали да имат нещо общо с помещението. Затова е била потърсена касиерката на входа, от която Лазар лично поискал ключа в присъствието на полицаите.

Тя се изненадала, защото именно той и жена му държат стаичката и имат ключ за нея. Мъжът продължил да отрича.

Книгата за сметките на входа обаче разобличила опита му да подведе разследващите. От нея се вижда, че семейството е ползвало общата част на блока от ноември миналата година, срещу което всеки месец е плащало 20 лева. В счетоводната книга на входа стои подписът на Лазар, пише "Марица". 

Бил е повикан ключар, който е отворил помещението. Именно в него са открити 169 пенсионни досиета, които са били изнесени от НОИ и липсата им е установена още през 2013 г. В резултат на това  са последвали дълги процедури за изясняване на обстоятелствата за пенсиониране на 240 човека.

116 от тях, всички с липсващи преписки, не са успели да докажат повторно първоначалния трудов стаж, при който са излезли в пенсия.

В резултат на това парите им са спрени или са с намален размер, а от тях като недобросъвестни е било изискано да връщат надвземани суми през годините. По първоначални данни те не са знаели, че влизат в измамна схема.

При обиските са иззети също трудови книжки и фалшиви печати на фирми, с които са изготвяни удостоверенията за пенсиониране. 

Съпругата на домоуправителя и още едно поемно лице – млада жена наемател от апартамента на третия етаж над Александрина и Лазар, са били свидетели на изземването на вещи и от жилището – компютри, лаптопи, мобилни телефони.

Апартаментът не изглеждаше луксозен, най-обикновена панелка с нормално обзавеждане, спалня, хол и кухня, по които не личи висок стандарт на живот, твърдят свидетели.

Александрина е била задържана още в началото на акцията, Лазар – към края чак около 13,30 часа. Двамата се притеснявали за сина и дъщеря си и са били уверени, че те са уведомени за задържането им. По данни на разследващите 39-годишната Николина също е участвала в схемата.

Тя е медицинска сестра, по-малкият й брат първо живеел с майка си и Лазар, но след това се отделил в друго жилище.

Семейната схема е работила, като на пенсионери е обещавано с посредничеството на фирмата да си купят пенсионен стаж – възможност, която реално съществува в закона. Искани са им суми от 3000 до 16 000 лева, които надвишават нужните разноски.

Парите обаче не са били внасяни, а са изготвяни документи за фалшив стаж във вече закрити фирми или такива, които не пазят архив, за да няма вариант за насрещна проверка.

Александрина Георгиева е осигурявала безпроблемното им приемане в ТП на НОИ, където е работила като контрольор, а в последствие се оказало, че всички липсващи преписки са минавали именно през нея. Вероятно са изнесени, когато е напуснала системата през 2009 г. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ