Александрина Георгиева е арестуваната пловдивчанка, която е завлякла 18 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да го заплати в НАП-Пловдив.

Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги - ЕЛ ЕЙ консулт 2017 ЕООД и НАЙ консулт ЕООД, пише "Трафик нюз". Вчера 62-годишната Георгиева, мъжа, с който живее на семейни начала и дъщеря ѝ са арестувани по обвинение за измама в особено големи размери, както и съставяне на неистински документи

По същество схемата на бившата държавна служителка е елементарна, но много ефективна. Тя е откраднала досиета на над 200 души от НОИ-Пловдив. Като частен консултант по пенсионно, социално и здравно осигуряване е предлагала на десетки граждани услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране.

Съгласно закона на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си.

За да успее да издейства все пак пенсия или за корекция на вече отпусната пенсия, измамничката е съставяла неистински документи по образец УП-30 - за удостоверяване на стаж. Те са били издавани с фалшиви печати на фирми, които са фалирали или не водят архив за служителите си.

Прокуратурата с двоен удар в Пловдив – хванаха канал за търговия с антики и схема с фалшив стаж пред НОИ

Трудовите книжки на гражданите пък са били подправяни за целите на нереалните работодатели. Така от 18 души за заплащане на стаж Александрина е прибрала в джоба си 125 000 лева, а заради отпуснатите неправомерно пенсии от НОИ е ощетила бюджета за над 3 милиона лева. 

В сайта си за извършване на услуги и консултации по въпросите за осигуряване Георгиева представя себе си като специалист с 29 години опит в системата на социално осигуряване и пенсионното законодателство. 

Неслучайно сред услугите, които предлага, са издирване на трудов и осигурителен стаж и доход за пенсиониране и преизчисляване на отпуснати и получавани пенсии. Именно по тяхна линия тя, подкрепена от дъщеря си и мъжа си, е успяла да сътвори измамата. 

Има няколко дела в Административен съд Пловдив, в които граждани съдят НОИ за липсата на осигурителните си досиета и за измами с отпускането на пенсии, в които фигурира името на бившата служителка. Георгиева е постъпила в НОИ в далечната 1985 година.

Била е уволнена през 1992, но съдът отменил заповедта. През 1994 жената се върнала в институцията и напуснала по свое желание през 2009 година. 

По време на вчерашната реализация на Икономическа полиция във връзка с ареста ѝ са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш. 

Тепърва ще се установява дали има и други засегнати лица. Срещу Георгиева обаче има висящо производство в Районен съд Пловдив, свързано с измама. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест на задържаните лица. За така повдигнатите обвинения законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ