Трима цигани Ангел, Атанас и Тодор са арестувани на 31 май за изключително тежко престъпление, което са извършили в пловдивското село Белозем.

Това съобщиха на брифинг шефът на полицията старши-комисар Йордан Рогачев и зам.-окръжният прокурор Галин Гаврилов.

На 8-ми февруари тази година наглите рецидивисти влезли в дома на 82-годишна самотно живееща баба Атанаска, опрели нож във врата й и я заплашили с убийство. Поискали пари, тя обаче нямала.

От дома й циганите изнесли множество вещи. Притеснена от нападението старицата и си счупила тазобедрената става. На брифинга полицията определи възрастната жена като изключително смела. Тя е запомнила как е изглеждал ножът и е дала точно описание на оръжието пред полицаите.

Благодарение на бабата ченгетата са разкрили престъплението, като са намерили ножа в единия от тримата цигани. Ангел е на 43 г, Атанас на 38 г., а Тодор на 27 г. Двама от тях са от Белозем, третият е от Чирпан, но също живее в селото.

Бандитите имат по 5-6 присъди за кражби и грабежи. На брифинга бе коментирано още, че се бележи спад на битовата престъпност в област Пловдив и че благодарение на доброто взаимодействие между полиция и прокуратура се работи ударно за справяне с този проблем по малките населени места.

"От началото на февруари до момента сме провели изключително много полицейски операции, в които са включени всички сектори на полицията, специализираните полицейски сили и прокуратури. Резултатите са на лице. Насочили сме усилията си не само към градовете, но и към най-малките отдалечени населени места, защото там живеят самотни и безпомощни възрастни хора, които са предпочитани жертви за извършители на престъпни посегателства", каза комисар Рогачев.
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!