Рушвет, поискан от голяма транспортна фирма е станал причина за разследването на ДАНС в Държавна агенция "Автомобилна администрация" в Пловдив, пише TrafficNews.

Преди два месеца служител от ръководството на ДАИ е поискал рекордна сума, за да прикрие нарушения, които биха довели до отнемането на лиценза й.

Собственикът на компанията е подал сигнал в ДАНС и служители на агенцията са поставили въпросния служител под наблюдение. 

Ексклузивно в БЛИЦ: ДАНС удари ДАИ в Пловдив, има арестувани!

Днес сутринта операцията е стартирала с обиски и претърсвания в кабинетите на ръководството на ДАИ в сградата на Автотраспорт на Сточна гара. Разпитани са част от служителите на пловдивската структура.

Освен това на база на отменени наказателни постановления в ДАНС са извикани и разпитани собственици на транспортни фирми.

На техни фирми са били съставяни актове, а след това по една или друга причина тези актове са били отменени. Основният въпрос е как са били мотивирани служителите да се откажат от първоначалните си констатации. 

Според запознати от транспортния бранш в Пловдив в местната структура на ДАИ е имало порочна практика броят на установените нарушения да се мултиплицира и това да бъде причина за евентуално отнемане на лиценза.

Например на камион, който се е движел с развалена тахошайба в рамките на месец се съставя акт не за 1, а за 30 нарушения.

Така служителите на ДАИ имат право да поискат отнемане на лиценза на компанията, с чийто лиценз се движи камионът.

А за да запази разрешителното си, собственикът на фирмата трябва да потърси неофицални начини да си реши проблема.

Към момента няма официална информация за задържани служители. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ