Ромски клан потомствени лихвари бе арестуван вчера при акция ГДБОП и Специализираната наказателна прокуратура в Димитровград. Закопчани са петима от шестимата пратя Хамдиеви, извести като Хамдитата в квартал "Мариино". Освен за незаконно раздаване на заеми обвинението срещу задържаните е и за рекет, казаха запознати със случая, пише Марица.


Акцията започнала още по тъмно, разказа местни. Спецченгетата нахлули в жилищата на Хамдитата. Междувременно жандармерия и полиция завардила целия район. Цивилните коли и камионетките останаха в "Мариино" и след изгрева на слънцето, но след приключването на процесуално-следствените действия се изтеглиха от квартала преди 10 часа.

Кланът притежава цяло двуетажно блокче на бул. "Съединение" в "Мариино" на бившите рудници МАРБАС. Освен това имат апартаменти из целия квартал, а единият от лихварите притежавал и къща.

Според местни с част от имотите Хамдиеви се сдобили, след като бившите собственици на жилищата не можели да си изплатят взетите от клана заеми. Източници на "Хасковска Марица" разказаха, че голяма част от обитателите на "Мариино" взимали заеми със стопроцентова лихва от братята. Закъсалите оставяли дебитните си карти с пин кодовете, а Хамдитата им ги изпразвали откъм съдържание, след като има превод за социални помощи или пенсии.

Стари криминалисти коментираха, че братята наследили занаята от баща си. Той обаче починал преди около година и нещо. Тогава клана оглавил най-големият от синовете му.

Роднините на арестуваните започнаха да гледат лошо пристигащите репортери, отказаха коментар и се скриха в двуетажното блокче на фамилията.