Арестуваният преди близо три месеца за искане на подкуп кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев може да излезе на свобода под гаранция, съобщава „Марица“.

„Ральо Ралев е поискал изменение на постановената му мярката за неотклонение „задържане под стража“ с аргумент влошаване на здравословното му състояние. Съдът я е изменил в парична гаранция в размер на 3000 лева още през миналата седмица“, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Тъй като обаче прокуратурата е протестирала решението, Ралев все още не е освободен. Идния вторник в Специализирания апелативен наказателен съд ще бъде разгледан протестът на прокуратурата за пускането под гаранция на районния кмет.

В зависимост от решението на Апелативния съд - дали ще потвърди пускането на Ралев под гаранция или ще го остави в ареста, ще бъдат и последващите действия на Специализираната прокуратура, каза Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че ако Ральо Ралев излезе на свобода срещу гаранцията от 3000 лева, веднага прокурорите ще поискат от съда отстраняването му от длъжността районен кмет, която заема.

В случай че протестът на обвинението бъде приет от съда и Ралев остане зад решетките, искането за отстраняването му от длъжност става безпредметно, тъй като, докато е в ареста, няма опасност той да извърши някакво престъпление по служба.

Окончателния отговор ще бъде ясен във вторник след делото.

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев беше арестуван на 30 май следобед, докато тренираше във фитнес зала. Арестът беше извършен при акция на Комисията за противодействие на корупцията и Криминална полиция. Заедно с него беше задържан и бизнесменът Иван Делевски.

От спецпрокуратурата тогава обясниха, че двамата са изнудвали за сумата от 60 000 лева пловдивския строителен предприемач Здравко Ангелов. Той обаче подал сигнал лично до премиера Бойко Борисов и арестите не закъснели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ