Не може на всеки един гражданин да се назначи надзорник в реално време от полицията, която се занимава с превенцията, а прокуратурата се занимава с последствията. Гражданите не са виновни, но трябва да има обратна връзка. Да казват на районния кмет, а те да комуникират с местните структури на прокуратурата и МВР. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг по повод жестокото убийство в Галиче.

"Няма да е пресилено, ако кажем, че това престъпление е зверство. Това е трагедия за семейството на убитото момиче и за всички жители на селото", допълни Гешев. Става въпрос за психопат. Какво очаквате, да каже че съжалява. Всеки първо отрича.

Обвинител номер едно допълни, че заедно с вътрешния министър Младен Маринов са провели разговори с кмета на селото.

"Съвместно с министър Маринов след анализ на този пореден случай смятаме да започнем политика на двете институции в посока анализ на всички населени места в страната на хора, които тормозят населението, такива хора са известни на кмета и на полицията. Време е да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и МВР, както и да се вземат мерки в случай, че има доказателства да не са на свобода", заяви главният прокурор.

Той допълни, че ако е имало такава координация и институциите са били във връзка е можело да не се стигне до това тежко престъпление.

"Въпреки, че в голямата си степен съдебната власт се намесва когато вече нещо се е случило, но превантивната роля е много важна и ние можем да помогнем. Затова ще създадем тази органазиция, ще бъдат дадени указания на окръжните прокурори да се свържат с МВР и да предприемат активни действия към тези с едно или две висящи лица, за да се предотврати извършване на ново престъпление", допълни още Иван Гешев.

 

Главният прокурор допълни, че профилът на убиеца е подобен като този на случая от Сотиря, както и на Северин от Русе, като допълни, че това е изключително брутално престъпление, а профила може да се определи като социопат.

"Затова ние тук ще поемем своята отговорност да си свършим работата, заедно с министър Маринов и изпълнителната власт. Отговорност трябва да поемат и други институции, защото освен за превенция и наказание, става въпрос за образование и работа", заяви още Гешев. 

Вътрешният министър Младен Маринов пък заяви, че подбудите на това жестоко убийство са присъщи на животни, а не на хора и на много ниско ниво на човешките потребности.

"Говорим за липса на образование или са посещавали училище до първи клас. Надявам се този път да е по-дълго в затвора", заяви шефът на МВР и допълни, че засиленото полицейско присъствие ще продължи с цел да се избегнат конфликти, тъй като махалата е силно обострена към семейството на убиеца.  

Засега няма данни да има друг участник в престъплението. Ще бъде поискано от Окръжен съд Враца постоянна мярка задържане под стража.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!