Четирима българи са топфалшификаторите в Европа. Те са наводнили черния пазар на Стария континент с изящни ментета на най-различни артефакти, които само светило в археологията може да разпознае. Това съобщи пред „Телеграф“ шефът на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП главен инспектор Емил Александров.
 
По думите му, най-фалшифицирани са антични монети, статуетки и предмети, свързани с религиозни ритуали. Изработени са основно от злато, сребро и бронз.
 
Четиримата фалшификатори са мъже. „Явно майсторите са добри ювелири. Човек трябва да разбира от златарство – да работи със злато, сребро и скъпоценни камъни, за да направи нещо качествено“, коментира главен инспектор Александров. По думите му, у нас са засечени 7-8 ателиета, пръснати в различни области, които изработват изключително качествени ментета на различни антични предмети.
 
Интересното е, че в този бизнес няма жени, сочат данните на антимафиотите.
 
Преди около месец при най-голямата спецакция между ГДБОП и испанските власти с кодовото име „Сердика“ беше разбита наша банда за трафик на антики. В хода ѝ у нас бяха арестувани четирима души, а във Валенсия – 9. При обиските у нас бяха открити над 30 000 артефакта, подготвени за продажба по Ebay.
 
В имоти на българите са открити и матрици. Те, обаче, не са фалшификатори, а дилъри, които играят заедно с иманяри. „Над 80% от артефактите са истински, но другите са фалшификати. Все още не се знае кой ги е произвеждал“, коментира Александров.
 
Антимафиоти са засекли, че фалшификати  на антики се правят дори от парчета на различни археологически предмети. „Те се сглобяват по странен начин, за да изглеждат интересни за клиента, но пак се водят фалшификати, дори да са с истински части. Някой път се получава безумно“, посочва Александров.
 
Основният метод за изработване на ментетата е отливане. Другият е чрез изковаване. При отливката, обаче, повече личало, тъй като изпълнението е по-грубовато. Древният метод за изработка е чрез отсичане. То се прави на монети.
 
Най-фалшифицираните от българските майстори-корифеи са монетите, статуетките и т.нар. култови предмети – църковна утвар и предмети за религиозни материали. Ментета се изработват най-вече на тракийски, древногръцки и римски монети.
 
По данни на ГДБОП ментета на подобни монети се пласират на цени от 10 до 1000 лв., но някои може да стигнат и 20 000 лв. за бройка, стига да се намери клиент, който да повярва в античността им. Тези хора не правят фалшификат на евтина монета, а на скъпа, за да се пласира навън, смятат спецченгетата.