Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен подготвя становище за действията на екипа, изпратен след получения сигнал на тел. 112 за намереното тежко пострадало дете в сливенското село Сотиря, съобщава "Труд".

„Становището ще бъде предоставено на Регионалната здравна инспекция. Предстои проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, след което ще бъде изготвено официално заключение”, уточни лаконично д-р Мариета Божидарова, завеждаща Филиала за спешна медицинска помощ в Сливен.

Уточнени са всички факти и обстоятелства, дадени са писмени обяснения от реанимационния екип, реагирал на спешното повикване.

Вътрешната проверка в ЦСМП – Сливен бе предизвикана, след като бабата на 7-годишната Кристин Георгиева отправи тежки обвинения срещу лекаря от Спешна помощ д-р Недко Димитров.

Стана ясно какво е правил Мартин веднага след като е изнасилил и умъртвил Кристи 

Тя съобщи, че близките ще търсят правата си чрез съда. Д-р Димитров изказа съболезнования чрез медиите и заяви, че е бил силно притеснен от вида на детето и деформацията в областта на главата. Той призна, че на връщане се е качил в шофьорската кабина на линейката, но и че рязката реакция на бабата при пристигането и вкопчването й в детето е затруднило работата му.

7-годишното момиченце бе намерено около 14 часа на 15 август в безпомощно състояние, недалеч от дома си. Детето е постъпило в областната болница в Сливен със счупени ребра, множество разкъсвания и тежка травма на черепа, несъвместима с живота. Тя е причина за фаталния край.

Информацията бе потвърдена и от говорителката на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. В изявление за медиите Арнаудова допълни, че в резултат на тази травма е имало изтичане на мозъчно вещество.

Ден след тежкото престъпление бе задържан извършителят – 21-годишният Мартин Трифонов, също от Сотиря. Той бе заловен след преследване, при което бе ранен на две места в единия крак и бе получил фрактура на другия. Трифонов е в областната болница и към момента. Престоят му ще продължи още седмица. Опериран е.

„В добро състояние е”, каза зам.-директорът на лечебното заведение д-р Хрисант Хрисантов. На изнесено съдебно заседание в болницата съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Експерти разкриха как изродът Мартин може да стане втория Северин Красимиров

Окръжната прокуратура му предяви три обвинения: за убийство на малолетно дете, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, за изнасилване и за блудство.

Безпощадността, с която е извършено нечовешкото посегателство, потресоха и медици, и юристи. Засега подробности за съдебно-медицинската, както и за другите назначени експертизи по случая, не се огласяват. От обвинението още преди дни подчертаха, че няма данни обвиняемият Трифонов да е психично болен и да не може да носи наказателна отговорност.

През април 2018 г. той е излязъл от затвора, където е излежал присъди за опит за изнасилване и блудство спрямо непълнолетно момиче с лека умствена изостаналост и за извършена кражба. За гнусното посегателство над невръстната Кристин признал вината си пред служебния си адвокат.

Наложеният му постоянен арест няма да бъде обжалван пред Бургаския апелативен съд. До края на престоя му в болницата Трифонов ще е под засилена полицейска охрана.

Близки на детето и граждани участваха в траурни бдения пред общината в Сливен и пред областната болница, на които поискаха убиецът-изнасилвач да получи най-тежкото наказание, предвидено в закона – доживотен затвор без право на замяна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!