76-те килограма кокаин, скрити в 4 кашона с банани, е трябвало да бъдат доставени в Румъния, но най-вероятно е станала грешка още при натоварването в Еквадор и затова се озовали в склад в Бургас. Това гласи основната версия на разследващите.

Някои от тях обаче бяха лаконични, че са работи и по други хипотези, включително и за получател от България, пише "Труд". 

Продължават и проверките на бананите от същата доставка по другите бази в София, Пловдив и Варна на голямата фирма „Интерцитурис”, чиито служители откриха пакетите с наркотик.

Кокаинът пътувал с кораб от Еквадор през Италия до Бургас. Общото количество било от 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. Около 3000 кашона са отпътували за Румъния. Пакетите били опаковани със специално фолио, което не позволявало да се виждат на митническите рентгенови апарати.

Намереният кокаин е изключително чист. Оценява се на около 5 млн. лв., но ако беше стигнал до улични дилъри, стойността му щеше да надхвърли 10 млн. лв.

По данни на БНТ, разследващите работят и по друга версия - дали има връзка между заловения сега кокаин и изплувалата преди месеци от морето пратка между Констанца и Варна. Причината е, че намереният в кашони с банани от Парагвай наркотик е един и същ и по вид, и по качество с предишните пакети, открити по плажната ивица у нас и в съседната ни страна.

Българските власти са задействали активни контакти на сътрудничество с румънските служби, както и обмяна на информация с италианските власти, за да се установят всички обстоятелствата около претоварването на бананите на едно от южните италиански пристанища.

Има отправена молба за правна помощ към Парагвай, за да се провери абсолютно всичко за произхода на бананите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!