До пет години лишаване от свобода може да получат две гражданки на България, които са били задържани на местопрестъплението докато извършват джебчийски кражби в полската столица Варшава.
 
Джебчийките идвали често в "командировка" да тарашат дамски чанти в моловете, но при поредното им пътуване били арестувани съобщиха от Второ РУ на полицията във Варшава, което отговаря за кварталите Мокотув, Урсинув и Виланув.

Оттам разпространиха и снимки от разпитите на джебчийките.


 
Квартални полицаи от Второ РУ работели по издирването на две жени с български паспорти, които били заподозрени в кражбата на марков смартфон на 1 януари следобед.

Благодарение на доброто сътрудничество с охранителните фирми завчера ченгетата получили информация, че в един от моловете в кв. Мокотув са се появили жени, които отговарят по описание на издирваните.
 
Буквално след минути криминалистите вече били в помещението за видеонаблюдение на мола и успели да локализират жените.

Ченгетата извадили късмет. Точно в този момент на екраните на мониторите можело да се проследи цяла джебчийска атака на двете жени.

По метода "закачалка" крадлите тъкмо атакували клиентка на един от магазините.

Методът бил известен с това име заради начина на осъществяване на джебчийската кражба. Една от крадлите вдига дреха със закачалката все едно, че я оглежда, като в същото време прави с нея параван, който да скрие дамската чанта на жертвата от останалите и от видеокамерите.

В този момент другата крадла бърка в отворената чанта на клиентката-жертва и с бързи и ловки движения измъква ценностите оттам. 

Веднага след удара жените оставили "закачалката" и тръгнали към изхода на магазина, но там вече ги чакали кварталните.

Полицаите обяснили на жените, че са ги наблюдавали прецизно и едната от тях доброволна извадила от коженото си палто плячката - портмоне с пари и документи.

При разпит на джебчийките с български паспорти засега е доказана още една кражба от чантата на гражданка на Казахстан.
 
В присъствието на преводач и на двете жени но възраст 36 и 31 години са повдигнати обвинения. По данни на полската полиция и двете идвали редовно в Полша и работели само в един и същ мол, където познавали добре обстановката.