Полицията в Солун е заловила 12 души за търговия с бебета. Сред арестуваните са местен адвокат и лекар. Разследването е установило участието на десетки българки в схемата. Цената на нелегалното осиновяване е достигнала до 25 000 евро, съобщава БНТ.

„Няколко месеца продължи разследването. Арестувани са ръководителите на нелегалната група за осиновяване на бебета.


Полицията не е очаквала, че престъпната мрежа е токова мащабна. Медиите я нарекоха „фабрика за раждане по поръчка на български бебета“. Издирват се десетки чужденци. Очакват се още арести“, каза кореспондента на БНР в Гърция Катя Пеева по телефона за сутрешния блок на националната телевизия.

„Българките са отивали в Солун в напреднала бременност, раждали в частни клиники, където по-лесно могат да се фалшифицират документи. Цената на едно бебе е 25 000 евро, но е имало разлика в заплащането според пола на детето.

Според разследващите три грузинки са водили от България жените, готови да си продадат децата“, добави тя.

„Българки са продавали и яйцеклетки, които се използвали от клиника за асистирана репродукция. Арестувани са лекари.

Гърците са шокирани от поредния случай, при който българи превръщат децата си в стока за продан.

Според полицията са разкрити десетки незаконни осиновявания“, уточни Пеева.

„Няма случай гъркиня да си продаде детето и на това се гледа като на много тежко престъпление, но не само според законодателството, а според моралните и религиозните принципи на гърците. Разследването продължава. Ще има още арести“, добави тя.