Поморийците Мартин Душев-Барбарона и Веселин Кръстев-Плешивия са наблюдавани близо месец от столични криминалисти, преди да бъдат арестувани в началото на август, твърди Флагман.бг.

Известните ъндърграунд фигури попаднали в полезрението на ГДБОП, тъй като разследващите получили информация, че може да са част от бандата на столичния бос Радмил Ранов-Радо Ланеца.

Барбарона и Плешивия, както и Йордан Марков-Топа, са задържани на 7-ми август сутринта, когато паралелно в цялата страна се проведе акция срещу хората на Ланеца. Бандата е сочена от прокуратурата за най-голямата до момента организирана престъпна група за разпространение на дрога у нас.

Според източници Барбарона, Плешивия и Топа не са част от хората на Ланеца. Тримата действали самостоятелно и това станало ясно почти веднага на бопаджиите.

Те обаче развили сериозна плантация в къщата на Топа в сунгурларското с. Ведрово. Тримата са закопчани, точно преди да залеят с лека дрога Южното Черноморие в разгара на летния сезон.

Според източници Барбарона не припарвал до фермата в Сунгурларско. Той се пазел много, тъй като срещу него все още има обвинения за ОПГ-то на Любомир Славов-Мазния, когато Душев бе сгащен в марихуанова плантация в с. Каменар. 

Затова Барбарона се съгласил да финансира престъпната схема с 5–цифрена сума, а с отглеждането да се занимават Плешивия и Топа. Планът бил канабисът да се отглежда по специален начин, което значително да повиши качеството и съответно цената му.

Припомняме, че Плешивия и Топа бяха закопчани от спецполицаи с качулки в къщата на Марков във Ведрово. При акцията са иззети близо 300 растения с марихуана, както и три чувала с готова продукция и още стръкове канабис.

Експертиза тепърва ще установява точното количество на дрогата. Душев е арестуван по същото време, но в дома си от служители на РУП-Поморие.

В момента тримата се намират зад решетките в Бургас. Срещу тях са повдигнати обвинения за държане и отглеждане на наркотици с цел разпространение. До момента Барбарона, Плешивия и Топа не са привлечени като обвиняеми като част от групата на Радо Ланеца.

Тримата са с богати криминални досиета. Най-известната ъндърграунд фигура между тях безспорно е Барбарона. Душев е осъждан цели 7 пъти, но влиза по делото с чисто досие, тъй като се води реабилитиран.

Преди 4 години Барбарона и Плешивия бяха арестувани и обвинени за побоя над Стоян Тончев, но след това съдът ги оправда. Този път обаче срещу тях имало достатъчно доказателства за сериозни присъди, твърдят нашите източници.