Нов хит сред автокрадците. Апашите в Пловдив и страната са луднали по модерна играчка, с която буквално да изчезнат за по-малко от 60 секунди. Става въпрос за вид безжична тонколонка, но модифицирана така, че да улесни в максимална степен кражбата. Все още в България няма случаи на открадната кола чрез подобен малък говорител, но из света това се превръща в практика, пише "Марица".

Един от примерите е Франция. Съвсем наскоро полицията там арестува двама, които успели да откраднат "Пежо", използвайки безжична колона. Номерът работи при три марки коли, но неофициално има данни, че обхватът на уязвимите марки е доста по-голям. 

В самата тонколонка е инсталиран софтуерен ключ за бърз старт на колата.  Крадците отключват возилата с високоговорителя, след което се свързват с мултимедийната система чрез USB кабел и стартират двигателя, пишат френски и английски сайтове. 

Специалните модифицирани колонки стават все по-търсени на черния пазар, което вдига цената им през няколко дни. Според информацията към момента се търгуват между 5000 и 7000 евро. Инвестицията е голяма, но ще се възвърне още с кражбата на първата кола. Закупеният модифициран говорител пък идва с линк към видео с инструкции как точно работи и как да се открадне с него, пише сайтът cybernews.com

"Вълшебните" тонколони се продават като топъл хляб. Очакванията са кражбите с тях да нараснат главоломно. Апашите в Пловдив и България проявяват интерес към всяко ново нещо на пазара, касаещо занаята им. Така че се очаква скоро подобни кражби да станат факт и в страната. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук