Предадена е черна маска, която е била открита у съдията от Окръжен съд – Ловеч Иван Иванов, с прорези за очите и устата – вероятно използвана от Иван Иванов. Това веществено доказателство ще бъде подложено на ДНК анализ. Това каза на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която представи информация около задържането и разследването на магистрата за участието му в незаконен нощен лов край село Бохот, Плевенско, предаде  „Фокус”. 

Информацията за случая е предоставена на главния прокурор Сотир Цацаров от главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. На 6 октомври е разпоредена проверка, която да бъде извършена от СЗ „Антикорупция’’. Автомобилът, с който се предполага, че е извършен незаконен лов, е собственост на криминално проявения Васил Василев. Той е управлявал в нощта на полицейското преследване джипа. Заедно с него е бил и съдията Иван Иванов. Арнаудова заяви, че се работи и в посока установяване дали магистратът не е подбудител на деянието. По думите й, автомобилът е бил предаден доброволно от собственика, както и пушките и 119 бойни патрона, които са били открити в джипа.

Започнато е досъдебно производство при условия на неотложност с разпити на свидетели и полицейските служители с работно обвинение „противозаконно пречене на властта да изпълни задължение по служба’’. „Разследват се още три възможни престъпления, за които към момента няма достатъчни доказателства за повдигане на обвинения. Но в резултат на процесуално-следствените действия и след готовите експертизи ще предприемем и следващите си действия’’, обясни Арнаудова.

По думите й, другите престъпления, вероятно извършени от съдия Иван Иванов и шофьора на джипа са неспазване на необходимите мерки за сигурност при боравене с огнестрелно оръжие от страна на водача на автомобила, който е законен собственик и на двете пушки. Разследва се дали магистратът е осъществил престъпление по чл. 322 – че не е попречил на очевидно извършващото се тежко престъпление без особени затруднения или опасност за здравето и живота му.

Събират се доказателства дали съдията е държал незаконно огнестрелно оръжие. В СДВР е назначена експертиза за това, дали има отпечатъци от пръстите на съдията и водача на джипа. Взети са натривки и от магистрата и неговия приятел Васил Василев, за да се установи дали са използвали пушките, защото при огледа на автомобила освен 119-те патрона са открити и две гилзи – вероятно с едно от оръжията или с двете са произвеждани изстрели, обясни Румяна Арнаудова. По думите й, версията и на двамата е, че са се разхождали със заредени пушки в 23.00 часа и са се изгубили.