Началникът на общинска служба "Земеделие" Петрич Илия Пашов, колегата му Страхил Димитров и още двама от службата са отведени от антимафиотите след масираната акция в Общинската служба днес, съобщава Struma.com.

Заедно с тях   в полицията са задържани и земеделци от Петричко, получили субсидии, дадени им с благословията на отговорни служители, без да отговарят на изискванията по европрограмите. Общо задържани са 10 човека

Разследването е по сигнал за действаща организирана престъпна група и се извършва под надзора на Окръжна прокуратура, тъй като вече няма Специализирана такава. 

Засяга не само службата в Петрич, а и други общински служби на територията на региона и страната. Разследването е по искане на европейската прокуратура и е започнало през 2020- та година.

Днес около обед изненадващо антимафиотите нахълтаха в общинската служба и започнаха изземване на документи от кабинетите на лицата обект на разследването. 

Обиски са правени и в домовете на трима от тях, сред които Пашов и Димитров. Освен в дома на Пешов в Петрич антимафиотите са правили обиски и в къщата в селото, от което е. След като приключили проверката в службата над 10 автомобила с антимафиоти се отправили към селата, в търсене на земеделските производители. 

С часове проверявали документите на земеделци, а най-дълго продължила проверката на земеделски стопанин от Златарево, който също е задържан. Твърди се, че става въпрос за безразборно раздавани общински терени, раздаване на субсидии на производители, които не отговарят на изискванията на европрограмите и така са похарчени неправомерно хиляди левове европейски средства. 

Проверяват се и документи, за които има съмнение, че са изцяло фалшифицирани. Разследването се наблюдава и от Европрокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!