Позабравен кримигерой от годините на прехода е закопчаният на столичния бул."Тодор Каблешков" заради кражбата на много скъп багер от бургаска фирма, пише "Телеграф". 50-годишният Христо Томов, известен в ъндърграунда от 90-те години, е продал машината за 50 000 лева на конкурентна фирма.

Според обвинението Томов е задигнал багера от строителен обект в началото на лятото. Натоварил скъпата машина на камион и я превозил до вътрешността на страната, където я продал на по-ниска цена на друга строителна фирма.

Разследващите случая обясниха, че престъпната дейност на 50-годишния мъж ще бъде изяснена в детайли, тъй като се предполага, че е съпричастен и към други две сходни кражби - на багер и челен товарач.

Старозагорски криминалисти припомнят, че Томов преди години бе комбина с легендарния автоджамбазин Димитър Димитров - Митьо Лудия, който загина на 16 март 1999 г. с авера си Живко Желев - Бахамата при взрив на лекия им автомобил БМВ.

Лудия и Бахамата са били наети да ликвидират камиони на конкуренти, взривът е станал при невнимателно боравене с детонатор по пътя към край град Калъхран, окръг Хатай, на 40 км от турско-сирийската граница. Двамата заралии тогава получили 100 000 немски марки от сирийските бизнесмени д-р Ахмед Катме и Айман Фараджала, които впоследствие бяха екстрадирани. 

Бахамата се включил в последния момент, защото точно тогава Томов бил задържан в Стара Загора и по този начин се разминал със смъртта. От доста време роденият в Свиленград мъж изчезнал от полезрението на старозагорските ченгета, имало данни, че се е установил за постоянно в София, като изпълнявал поръчки за доставка на скъпа строителна механизация.