Пред сградата на 4-то РПУ в София се проведе брифинг по повод проведена специализирана акция в града.
 
Нови подробности за спецкацията, при която по първоначална информация бе арестуван началник на Икономическа полиция, дадоха заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Накратко - това е разследване за организирана престъпна група от служители на 4-то РПУ и Икономическа полиция, занимаващи се с корупционни действия. Искали са "такса спокойствие". Аз бих казал, че по-скоро са изнудвали дребни собственици на дребни заведения в района им. Искали да им плащат месечна такса. Явно тези такси са се оказали непосилни за някои от собствениците и се случи това, което виждате. Тоест хората, които трябва да защитава законността осъществяват дейност, срещу която трябва да се борят. Искам да благодаря на МВР, че цялата дейност е свършено от съответните служби на министерство на вътрешните работи", каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

"Задържаните са петима. Арестът им е станал по време на работа и в района на 4-то РПУ. Те са от сектор Икономическа полиция към 4-то районно. Един е на ръководна позиция.

Различни са били сумите, които са били искани. Дори са водени преговори за това колко да им бъде платено. Искали са пари за такса спокойствие и евентуално за стопиране на проверки", поясни пък главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той не отговори от колко време е действала престъпната група, но е "работена от доста време".

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира и спецакцията, която се проведе на столичния булевард "Васил Левски".

"Има трима задържани. Двама от тях са с криминално досие. Арестувани са след като са осъществили кражби от няколко автомобила. Започнало е преследване, а те са се опитали да избутат от пътя полицейските коли. Използвани са стоп патрони", поясни още Иванов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!