Kола на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е била простреляна от неизвестни. Инцидентът е станал късно снощи край езерото Дуранкулак. В левия калник на служебната кола се вижда голяма дупка от куршум, вероятно от ловно оръжие.

Природозащитниците смятат, че стрелбата е дело на бракониери, които ловят риба в защитеното езеро. Полицията проверява случая и търси извършителите на стрелбата.

Екип на БДЗП и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури редовно организират проверки за бракониерство в езерата и това най-вероятно е провокирало стрелбата.

Предишния ден отговорникът по опазване и мониторинг на червеногушата гъска на БДЗП е предотвратил навлизането на бракониерска лодка за поставяне на мрежи в защитена местност „Дуранкулашкото езеро“, съобщава БГНЕС.

Всичко това се случва докато екип на „LIFE” - проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път“, съвместно с колеги от Великобритания - прави опити за улавяне и маркиране със сателитни предаватели на червеногуши гъски.

Бракониерството в езерата е една от основните заплахи за нощуващите представители на световно застрашения вид, който зимува всяка година у нас. Бракониерите, които навлизат с лодки да поставят мрежи, нанасят щети на рибните популации и прогонват нощуващите птици.

Честото безпокоене изтощава гъските, повишава смъртността и намалява броя на размножаващите се птици.