Тенденцията, която продължава от миналата година, мигрантският натиск е три пъти по-нисък от 2023. Миналото лято беше най-тежкото за 10 години назад. Имахме за денонощие по 1500 опита. Това заяви пред БНТ директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов.

„Напънахме по всички възможни начини, вследствие на това есента и зимата са най-леките от 10 години назад. Работата с турските ни колеги в момента е отлична, беше трудна. Постигнали сме много добро взаимодействие, провеждаме аналогични операции от двете страни на границата. Обменяме денонощно информация“, обясни той.

В последните три месеца „Гранична полиция“ е разбила 3 групи за трафик на мигранти, ГДБОП още 2. В резултат на това натискът спада.

Златанов обясни, че напоследък е станало трудно излизането през сръбската граница и трафикантите, които са взели пари, не могат да изкарат мигрантите.

„Започнаха да търсят изход към румънската, увеличи се натам. Веднага се концентрирахме там. Установихме групата, локализирахме, оставихме я малко да подейства, за да съберем доказателства, заловихме я. Автоматично спря този изход“, разкри той.

По думите му, цената за трафик на мигранти е зпаочнала да се повишава, тъй като преминаването през България е станало по-трудно. Все по-трудно се намират шофьори за превоз на бежанците.

Тройно ще бъдат увеличени служителите на ФРОНТЕКС на българо-турската сухопътна граница, съобщи той. Поради намалелия натиск служители на жандармерията вече не участват в охраната на границата. Очаква се през пролетта и лятото ситуацията да се промени.

„В професионален аспект отдавна сме готови за Шенген. Последният доклад беше повече от блестящ“, заяви Златанов.

„Реално ние сме пълноправен член на Шенгенското пространство, но с условието да имаме 100% контрол на границите с Гърция и Румъния. Нещо, което ще се борим да отпадне. Това е изцяло политическо решение на държавата, което ни слага вето – Австрия“, добави той.

Златанов посочи, че Дъблинското споразумение няма общо с Шенген. То действа отдавна и много често с редовни полети ни връщат хора – понякога 1-2, понякога 15. По думите му, това е рутинна процедура.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук