От седмици насам хакерите, които са обвинени за удара по базата данни на НАП, а и техните адвокати, не спират да бълват фалшиви новини, в стремежа си да дискредитират държавното обвинение и да се изкарат поредните „жертви“ на властта. Разбира се, поведението им очаквано е новата удобна тема за медиите на задкулисието, контролирани от Иво Прокопиев и Цветан Василев, които се надпреварват от сутрин до вечер да дават трибуна на всякакви безумни инсинуации.

Без да коментират факта, че съдът намери достатъчно доказателства за виновността на поръчителя Иван Тодоров от ТАД Груп, за да го задържи за постоянно в ареста, защитниците на престъпната група, изкарала на показ личните данни на 4 милиона българи, съчиняват непрекъснато манипулация след манипулация.
Така например тази сутрин по бТВ, варненският адвокат Георги Стефанов, защитаващ Иван Тодоров, заяви, че „фирмата майка от Калифорния „ТАД Груп“, била подготвила искове пред вашингтонския арбитраж, с които щяла да съди България за седемцифрена сума.

Още преди думите му да са заглъхнали, медиите на кръга „Капитал“ - „Дневник“ и „Медиапул“ също „гръмнаха“ с очевидно предварително подготвени заглавия – „Американските собственици на ТАД Груп“ подготвят иск срещу България“ и  „Фирмата майка „Тад груп“ е подготвила искове за седемцифрена сума срещу България“.
Всъщност лъжата, че българското дружество ТАД Груп било „клон“ на калифорнийска компания за киберсигурност и имало „американски“ собственици, беше изречена още в самото начало на разследването, дори беше разпространена и тяхна „позиция“.

Бърза справка тогава в Търговския регистър обаче показа, че  българското дружество „ТАД Груп“ е обикновено ЕООД, с едноличен собственик самия Иван Тодоров и няма никакъв друг „инвеститор“, да не говорим за такъв от САЩ.
 


Документът от Търговския регистър показва, че „ТАД Груп“ няма американска „майка“, а има единствено български „баща“ – самият Иван Тодоров.

В Патентното ведомство пък има две заявки за запазване на марката TAD Group, но и двете са подадени през миналата година от българското дружество, регистрирано във Варна, а в последствие са били оттеглени.
 


Уж „американската“ марка, е заявена от …българското дружеството.

Очевидно обаче желанието на хакерите и на техните медийни глашатаи да набъркат „американска“ връзка в собствеността, за да се придаде тежест и да се експлоатира несъществуващата тема „чужд инвеститор“, не стихва.
 

Справка в официалния американски фирмен регистър всъщност изобщо не показва наличието на действащо там аналогично дружество „ТАД Груп“ (откриват се две фирми с идентично наименование, но и двете прекратени, а трета е със сходно име, но регистрирана през 2016г. (а не през 2014г., както твърдят хакерите), на съвсем друг адрес и с лице за контакт нямащо нищо общо с предмета на дейност на „ТАД Груп“).

 


Извадка от американския фирмен регистър
 

От данните в интернет на единствено действащата в Калифорния фирма със сходно наименование (но с добавката “The”) - „The Tad Group“ LLC става ясно, че това е съвсем друга фирма, регистрирана много след обявената дата 2014г. и на друг адрес.

Друга справка в интернет показва, че действително може да се открие информация за американска  фирма за киберсигурност TAD Group (в сайтове, в които сам подаваш данните), но дори подобна фирма да съществува (което се опровергава от американския регистър), отново за неин собственик, основател и ръководител е посочен ….. Иван Тодоров.
 

„Американската“ „TAD Group“ отново е с български „баща“ – Иван Тодоров и български служители, единият от които – Георги Янков, също е клиент на прокуратурата

И последно, лъжата лъсва дори от обикновен прочит на интернет сайта на фирма „TAD Group“, където е посочено, че дейността й се развива изцяло в България, а едва през 2019г. (!) били отворени франчайз-офиси в САЩ, Великобритания, Ирландия и Румъния.
 

Така небивалиците, на които с лека ръка дават трибуна медиите на олигархичното задкулисие, се оказват изобличени съвсем лесно, при това с документи.

А съчинените легенди за „американски собственици“, „инвеститори“, „клон на американска компания за киберсигурност“ и прочие фалшиви инсинуации, целят очевидна манипулация, което пасва съвсем точно и на разкрития от прокуратурата рекетьорски профил на „ТАД Груп“ – фирма, изхранвала се досега с изнудване на клиенти, на които също вероятно е бил пробутван „американския“ произход на дружеството.