Служителят по сигурността на информацията на Агенцията за ядрено регулиране се е самоубил по неизяснени причини, съобщава "168 часа". На 19 февруари Атанас Стоев, бивш полковник от структурите на Министерството на отбраната, се е прострелял в дясното слепоочие със служебния си пистолет. Това е станало преди около двайсетина дни в мазето между етажите на блока му в кв. "Младост 1".
В злополучната сутрин съпругата му, както обичайно, била на работа. Няма свидетели на инцидента. Малко преди смъртта си Стоев изтеглил предупреждението си за напускане от поста си в секретното деловодство на агенцията. Според запознати той бил подложен на силен натиск (неизвестно от кого) във връзка с важна информация.

В ядрените среди витаят всевъзможни слухове, свързани с мистериозната смърт. Полковник Стоев е от кадрите с отлични контакти с бившия СССР.

Приятели и колеги на Стоев от сектора на ядрената енергетика предполагат, че причината за смъртта му е свързана с работата му. Проблемите на Атанас Стоев започват през 2008 г. Полковникът от резерва е дискретен човек, със силен характер. Той изпада в депресия и се лекува с антидепресанти според колеги. Двама източници смятат, че състоянието му е следствие от силен натиск, оказван върху него неясно от кого. Дни преди смъртта си Стоев се опитвал да унищожи някаква информация. Полковникът също така бил наясно, че техен колега участвал в схеми с ядрено гориво, обяснявмат енергетици.

През януари Атанас Стоев депозирал предупреждение за напускане, което кой знае защо заявил, че изтегля малко преди фаталния ден.

"Имаше вид на обременен човек", коментира главният секретар на АЯР Николай Влахов. "Инцидентът няма нищо общо с работата му. Щях да знам, ако имаше такова нещо. Когато чухме за смъртта му, запечатахме стаята с класифицираната информация и информирахме ДАНС. Кабинетът ще бъде запечатан до назначаването на следващия служител по сигурността".

Над погребението на Атанас Стоев също тегне сянката на секретността. Около десетина души - майка му, съпругата, двете му деца, двама роднини, двама съседи и няколко съвипускници присъстват на изпращането на полковника в ритуалната зала на гробището до Бакърена фабрика. Няма нито един служител от Агенцията за ядрено регулиране, нито колеги и приятели на Стоев от сектора по сигурността. Съпругата му специално ги предупреждава да не идват. /БЛИЦ