Основната ни грижа е превнецията. Хората може да се питат, но трябва да ограничим разпространението. Това заяви пред bTV министърът на културата Боил Банов по повод отменянето на всички културни мероприятия в страната.
 
„Всяко събиране на много хора в зала в рамките на 2-3 часа е опасно“, заяви той.
 
„От вчера са отменени всики публични културни събития - концерти, спектакли, кина, включително дейности в читалищата“, каза министърът.
 
„В НДК, навсякъде. Много е важно да опазим хората да не се случи бум на заразени. Знам че е неприятно, трябва да си опазим и артистите обаче“, добави той.
 
Той не се нае да каже колко време ще продължи тази мярка. „Моите очаквания са, че в няколко дни или седмици ще намалее опасността“, посочи Банов.
 
Относно връщането на билети за концерти и постановки министърът увери: „Хората ще си получат парите. И след месеца да дойдат, пак ще ги получат. Даже ги умолявам да няма струпвания на касите, да не се случи обратен ефект“.
 
По повод коментара на актьора Фахрадин Фахрадинов, че спирането на културните мероприятия е хитър ход на министерството, за да не изплати субсидиите на артистите, Банов заяви:
 
„Инфантилни позиции не ме занимават в момента. Занимава ме как да си опазим артистите. Който подценява живота на храта, си остава за негова сметка. Това са наивни коментари. Много е важно в този момент артистите да бъдат водачи“.
 
„Няма да се случи финансово нищо страшно“, увери той.