Да влезеш в самия централен купол на Софийска минерална баня не става всеки ден СНИМКИ

Асансьор ви издига до вътрешността на купола в който цари едно много различно и странно усещане

Затова идете   до 15 октомври, понеже  вътре в самия купол е разположена  художествената изложба „София в цветове и щрихи”  от 30 картини,  изобразяващи гледки от столицата.

Асансьор ви издига до вътрешността на купола в който цари едно много различно и странно усещане. Присъствие от  архитектура, каквато вече няма. Тук спираме  да ви разказваме повече, защото всеки сам ще го усети щом се озове в тайнствения купол с експозицията от картини.


Иван Кънев
 


Мария Райчева

По идея на художничката Силвия Басева  и  нейните  колеги Андрей Янев, Дарина Янева, Иван Кънев, Мария Райчева и Петя Денева, вие ще се любувате на кътчета от София, които  художниците са открили  в своите картини и са разположили във вътрешността на централния купол на Минерална баня. Току виж  си харесате нещо за вашия дом !?


Панорама, Петя Денева


Силвия Басева

Тази сграда – бижу,  строена за Централна минерална софийска баня е  превърната преди години в Регионален исторически музей,  посветен на София.

Разходката вътре в музея датира от откриването му през 2015 г с  постоянната експозиция посветена на историята за София.  Тя е представена в осем зали и включва експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години,  времето на неолита до 40-те години на XX в. Ще се уверите,  че не отстъпваме по музеи и  красиви сгради на европейските столици.

На  датите 29 и 30 септември заведете децата си, защото в програмата „Европейска нощ на учените“ през двата дни ще бъде много интересно на гостите да се запознаят с Робота Фурхат - най-развитият социален робот в света; както и с уменията на социално асистиращ робот Нао в логопедичната практика; Робот за доставки KettyBot с приложение в ресторантьорството, който  се движи  по предварително създадена карта на помещението и избран режим на работа. Робот за телепрезентации Double 3 – за видеоконференции, дистанционна работа, дистанционно наблюдение на пациенти... Ще разберете за безпилотна авиационна система (UAS),  за първия в България водороден електромобил....

Ученолюбивите малки и големи  посетители  на Регионалния  исторически музей в сградата бижу на Софийската централна  минерална баня ще  научат  за модерните  новости в науката и иновациите и ще им бъде много интересно.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Картини от изложбата „София в цветове и щрихи”

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук