Директори и учени от музеите у нас алармираха пред “Труд” за опасност от фалити на институтите. Те са изпратили спешно запитване до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и министъра на културата Атанас Атанасов заради мистериозната липса на 12 млн. лева от публикувано в Държавен вестник постановление на Министерския съвет, които средства са гласувани от парламента в Бюджет 2022 г.

Депутати от управляващото мнозинство лаконично коментираха, че въпросът е коментиран на комисия по култура и следващата седмица ще има изслушване на министъра на културата. От опозицията се въздържаха от официален коментар, но припомниха, че средствата бяха първоначално отхвърлени в бюджетна комисия, но по време на дебатите за Бюджет 2022 г. в пленарна зала изненадващо бяха гласувани с почти пълно мнозинство след настояване на шефа на комисията по бюджет Любомир Каримански (ИТН).



Народни представители с многогодишен опит нарекоха „ повече от странно” разминаването в текстовете на постановлението на Министерски съвет, проекта на постановление и най-вече Закона за държавния бюджет, защото не може подзаконов нормативен акт да променя текст, гласуван от народното събрание.

Музейни служители обясниха пред медията, че сумата от 12 млн. лева е за фонд работна заплата, осигуровки и издръжка на институциите. Директори на регионални музеи коментираха и хронологията на оповестяването на средствата, тъй като следят темата много внимателно. На 4 март в Държавен вестник е публикуван Бюджет 2022 и там в точка 10.2 тези средства фигурират.

Впоследствие е подготвен и проект на постановление на Министерския съвет (ПМС), с което се регламентира разходването на тези средства. В него, в точка 19 и точка 30 са разпределени средствата към музеите - съответно за общинските и регионалните музеи и за националните. При първите, средствата влизат в съответната община, а вторите са под шапката на министерството на културата.

“Труд” отправи запитване до Министерския съвет защо текстовете на чл. 19 и чл. 30 от съгласувания проект на ПМС за 12 млн. лева за музеи и художествени галерии съгласно чл. 1, ал. 5, т.10. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. са отпаднали и са заменени с други текстове в обнародваното на 22 март 2022 г. ПМС №31 от 17 март 2022 г.

До редакционното приключване на броя отговор от пресслужбата на премиера Кирил Петков не беше получен.

Даниел Руменов, директор на Регионален исторически Музей - Шумен: Стресова ситуация, не вярвам да е грешка

Имаше едни 12 млн. лв., но ги няма вече, не фигурират в постановлението. За нас ситуацията е стресова и това би засегнало цялата дейност и работните заплати. Ние сме голяма структура, имаме 11 обекта, които трябва да се поддържат.

До напускане на специалисти може би няма да се стигне, но ние няма да можем да привлечем други хора, защото има такива, които се пенсионират. Но на тези заплати как ще привлечем кадри? Не вярвам да е станала грешка, убеден съм, че е умишлено. Те нали казаха, че не искат да дават пари на хора, които само бършат прах и човека си свърши неговото. Но това е обжалваемо и е нарушение.

Д-р Иван Църов, директор на Регионалния музей във Велико Търново: Ще се наложи да затваряме по финансова принуда

От Сдружение “Български музеи” е изпратено писмо, чакаме да видим какъв ще е отговорът и ще решим какви действия ще предприемем. Неотдавна музейните служители масово се вдигнаха на протести, такова напрежение назрява и в момента. Не искаме средства само за себе си, а най-вече за съхраняване на националната памет. Заплатите на музейните специалисти са 750 лева.

През последните 2-3 месеца напуснаха петима от добрите ни кадри. С тази държавна политика, в музейните институции ще останат само ентусиасти на предпенсионна и пенсионна възраст, защото младите служители ще са се разбягали. Ще се наложи да затваряме историческите обекти по принуда, защото няма да имаме средства за издръжката им.

Доц. Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив: Има риск от масово напускане на служители

Това, което нас ни озадачи много, бе факта, че когато на 22 март 2022 г. в Държавен вестник бе публикувано постановлението на Министерския съвет, в него липсваха въпросните член 19 и член 30, които касаят въпросните 12 млн. лева. Това силно ни притесни, защото не знаем по каква причина текстовете, които регламентират финансите на държавните и общински музеи не фигурират в документа. Нямаме и никаква информация от министерствата на финансите и културата.

Ще дам пример, че за декември 2021 г. сметката за ток в нашия музей беше 3800 лева, а за януари тази година е 21 300 лева. Природонаучният музей в Пловдив е най-посещаваният в страната и през уикендите имаме по около 1000 посетители на ден, генерираме доста сериозни приходи. Но останалите музеи, които са в по-малки градове, просто няма да издържат без тези средства.

Голям риск е и евентуално масово напускане на музейни служители, защото трудно могат да живеят с 800 лева заплата, докато в други сектори биха получили по-големи заплати. При нас уредничка на единствения дигитален планетариум в България напусна, защото няма как да плаща и квартира с тези средства. А уменията є са специфични и в момента не можем да намерим друг служител, който да я замени. За такова възнаграждение трудно можем да намерим нов специалист, както и млади хора, които да започнат работа при нас.