Галерия Нюанс Ви кани на изложбата “Факти-Илюзия-Истина” на Стилиян Дичев, която можете да видите от 23 март до 09 април. Това е поредното абстрактно приключение, в което ни въвлича авторът с новия си проект.

“Това е една истинска история за измислени обекти и герои. Една от основните цели, които съм си поставял през последните години в моята работа е да представя абстрактното, измисленото, несъществуващото като убедителен факт. Да накарам зрителя да не задава въпроса: „Какво искаш да кажеш“, а да съзерцава и да почувства изобразеното като неоспорима истина. Задача трудна, но заслужаваща вниманието. Изкуството е една красива илюзия и е израз на субективния поглед на артиста, който живее в друго, свое измерение, там където съзерцанието създава образи.


Още като студент за мен бе по-интересно да изобразявам атмосферата и аурата на обекта отколкото да наподобявам физическата му прилика. Смятах и смятам и до днес, че около нас витае излъчване, което ни изразява по-силно отколкото реалният ни образ. Спомените ни за обект, човек, пейзаж са абстрактни и именно това е връзката между възприятията ни и света, в който живеем.

Продължавам да вярвам, че абстракцията е един от най-добрите способи да се изрази това чувство, илюзия или усещане за всичко, което ни заобикаля. Изконният въпрос за духа и материята продължава да е на дневен ред и да търси своето решение. Във времена, които се определят по-скоро като триумф на материята отколкото като победа на духа, ние хората на изкуството би трябвало да открием скритото от погледа ни.

Именно затова нарекох така моята настояща изложбата в желанието си да покажа погледа си затова, което витае около нас и създава образи фантастични, измислени, но някак истински.”