Ще се окаже, че главната кула в Перперикон е била висока 12-13 метра, заяви за БЛИЦ археологът ръководещ разкопките проф. Николай Овчаров.
В момента работим в югозападния ъгъл на акропола на Перперикон, където наскоро бе открит и двореца на цар Иван Александър. Оказва се, че този ансамбъл е бил класически средновековен замък, който е запазен. Утре проф. Овчаров от 12,00 часа в БТА ще даде пресконференция и ще съобщи повече подробности около новите открития на археологическата експедиция.
БЛИЦ припомня, че дворецът, който бе открит наскоро, е от 13-14 век.  Средновековният замък е бил дълъг 20 метра и широк 15 метра, като е запазен на близо 3 метра с идеални коридори и помещения. Той е бил с покрита галерия и се предполага, че е бил на два или три етажа. Намирал се е до известната средновековна кула, която е служила за последно укритие на жителите на града и е била свързана и с водохранилището на града. Предполага се, че дворецът е бил на управителя на Перперикон и управителя на Източните Родопи.  През 1343 година Цар Иван Александър е изпратил войски от Пловдив в Родопите, за да превземат Перперикон. След като войската му е превзела Перперикон цар Иван Александър е назначил архонт, който да управлява Родопите. Там е открит и златен печат на цар Иван Александър, който в момента е собственост на американски колекционер. Открити са монети от 13-14 век, керамика, метални предмети, парче от вносен съд - селадон, който е бил внос от Китай. Такива съдове внос от Китай са били откривани до сега само във Велико Търново. /БЛИЦ