Държавата предоставя 10 000 лв. за творби на художника Михаил Вучков, които по същество са транссексуална сесия по картини на Владимир Димитров-Майстора, съобщава bTV.

Провокативната изложба на име „Другите българки“ ще бъде представена на 8 март. Един от моделите е културистът Тихомир от „Фермата“, който решава да стане жена и се превръща в Мелиса Рангелова.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи финансиране от „Национален фонд култура“/НФК/ към Министерството на културата.

Авторът твърди, че работел по проекта от 2010 г., тъй като не било лесно да намери транссексуални жени, които да се разкрият във фотосесия. идеята му е, че отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и затова художникът е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени.
 


 

НФК не публикува конкретни мотиви за всеки отделен проект, получил финансиране чрез тях.

Новината предизвика и редица коментари в социалните мрежи. Ето и част от тях:

 

Димитър Лазаров:

Вчера се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора.

Днес става ясно, че държавата е дала 10 000 лв. за ТРАНССЕКСУАЛНА фотосесия по негови картини.

Самоопределям се като толерантен човек, но такива решения подлагат под въпрос моето отношение относно хората с различна сексуална ориентация.

В коментар отдолу слагам видеото с въпросните картини, ако иска някой да го гледа. Аз лично издържах 10 секунди.

 

Петър Николов:

Използването на творбите на отдавна починал автор за евтина политическа пропаганда, маскирана като изкуство е истински потрес. Финансовата и институционалната подкрепа на Министерство на културата - очаквана на фона на розово-зелено-червената коалиция, която ни управлява. Тъжно.

 

Петьо П. Блъсков:

Това, дами и господа, са приоритетите в държавата на Румен Радев, Кирчо и Асенчо.

Докато градове и села потъват в мрак, хора умират на регистратурите в болниците, училища и детски градини са пред затваряне, заради безумните сметки, държавата раздава щедро пари за транссексуални фотосесии.

Мелиса (бивш Тихомир) ще позира като берач/ка на рози върху шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора.

За гаврата държавата отпуска 10 000 лв.

Това, дами и господа, изцяло отъждествява "промяната".

Това ли искахте? Ето, имате го.